Placeholder

Stilstaan bij je fouten, en door

Je hebt een fout gemaakt, het gevoel dat je gefaald hebt of je krijgt te maken met een tegenslag. Het liefst wil je dat snel vergeten, maar sta voordat je dat doet even stil bij de volgende drie dingen.

1. Verwar kritiek niet met falen
Dat één iemand je tegenspreekt of commentaar levert op jouw werk of mening, betekent niet dat je faalt. Je maakt iets los bij iemand en wakkert misschien een discussie aan, dat kan juist goed zijn. Vraag je altijd af van wie kritiek komt. Is het opbouwend en kun je er iets mee? Kritiek is vaal waardevol, je kunt er veel van leren. Maar soms zul je tot de conclusie komen dat je de kritiek beter naast je neer kunt leggen.

2. Vraag je af wat er mis is gegaan
Probeer nieuwsgierig te zijn naar wat er onderweg naar je doel mis is gegaan. Is het echt allemaal de schuld van iemand anders? Zijn het de omstandigheden, was het toeval? Of heb je zelf ook steken laten vallen? Het kan best pijnlijk en confronterend zijn om daarbij stil te staan, de kans is namelijk groot dat je echte antwoord eigenlijk niet wilt weten. Eerlijkheid duurt het langst, ook tegenover jezelf. Het is de enige manier om iets van je fouten te leren.

3. Geef jezelf tijd
Doen alsof er niets gebeurd is, lijkt misschien een aantrekkelijke optie nadat je een fout hebt gemaakt. De volgende keer gaat het vast beter en iedereen is je fout zo vergeten. Toch is het niet de meest verstandige optie: volgens onderzoek kunnen mensen die even stilstaan bij tegenslagen ze beter verwerken. Schuif dus niet automatisch de schuld af op anderen, maar ga in gesprek en ontdek wat je eigen aandeel in het geheel is geweest.

En daarna: tijd om sorry te zeggen als dat nodig is, een beter plan van aanpak te maken en je fouten achter je te laten. Je kunt het verleden niet meer veranderen, maar je kunt wel hard werken en sterker terugkomen.

Bron: Scienceofus | Beeld: Shutterstock