Samen slapen, wel of geen goed idee?
6 oktober 2022
Wél een relatie en samenwonen, niét samen slapen. Da’s behoorlijk ongebruikelijk en zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen vanuit de omgeving. Toch is het de moeite waard om uit te zoeken wat het beste werkt voor jullie allebei als het op slapen aankomt. Een goede nachtrust is immers essentieel voor je gezondheid en voorwaarde voor een fijn leven.
Samen slapen als je een relatie hebt is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zoveel mensen, zoveel voorkeuren op het gebied van slaap. Denk aan raam open of dicht, de dikte van je dekbed en de hardheid van je matras. Geliefden hebben de neiging om zich aan te passen, soms ten koste van de eigen slaap. Het valt al niet mee om met alles wat er te zien, te beluisteren en te doen is om op tijd te gaan slapen. Dan is het aan te raden dat je de uren in bed wel slapend doorbrengt zonder ergernissen en frustraties. Dit is wat je moet weten over samen slapen.
Samen slapen kan je nachtrust verstoren én verbeteren
Partners kunnen onbedoeld elkaars nachtrust verstoren. Vanwege verschillende ritmes, uiteenlopende voorkeuren bij het (gaan) slapen, bewegingen en geluiden ‘s nachts waaronder het veelvoorkomende snurken. Onderschat ook het effect van het nachtelijke dekbedgevecht niet. Onderzoek van de universiteit van Wenen meldt dat partners dénken dat ze samen beter slapen. Maar het resultaat was juist het tegenovergestelde.
Uit een klein onderzoek van de universiteit van Kiel blijkt het volgende. Als je geen last hebt van elkaar, slaap je juist dieper met je lief naast je. Je hebt dan een betere remslaap, de fase waarin je gebeurtenissen en emoties verwerkt.
Samen slapen is de standaard
Los van wat de wetenschap zegt, is samen slapen de standaard. Vaak komt daar pas verandering in bij flinke verstoringen zoals snurken of forse slaapproblemen bij een van de partners. Het is aan te raden om stil te staan bij de vraag hoe jij het liefst en best slaapt. Als jullie allebei blij zijn met het samen slapen, laat het dan vooral zo. Je bent hieraan gewend en verandering van deze gewoonte kan je slaap negatief beïnvloeden.
Apart slapen: geef het een kans
Mochten jullie twijfelen of het beter kan: probeer het uit. Geef het apart slapen dan ook echt een kans. Maak beide slaapplekken even aantrekkelijk. Bedenk hoe jullie de dag samen afronden en weer opstarten.
Negeer wat je omgeving vindt van het niet slapen, da’s namelijk echt je kostbare tijd en aandacht niet waard. Zoals iemand onlangs aangaf: ‘Alsof apart slapen het voorportaal van apart leven is’. Juist niet: voor een gelukkige relatie is een goede nachtrust broodnodig. Je kunt ook kiezen om een gedeelte van de nachten apart van elkaar door te brengen.
Angst om samen te slapen
Wil je graag samen slapen maar ben je bang dat je wederhelft je slaap verstoord? Mogelijk lig je dan vooral wakker vanwege deze zorgen. Verhuizen naar de bank of de logeerkamer lijkt dan logisch en zal op korte termijn helpend zijn. Op de lange termijn kan het de angst om samen te slapen juist versterken. Anders leren omgaan met de spanning rondom het samen slapen is dan een optie met behulp van een training bij een slaapcoach.
Samenvattend: gun elkaar een zo goed mogelijke oplaadtijd en probeer uit wat het beste werkt. Want wat werkt voor je nachtrust, werkt ook voor je relatie.
Tekst: Tessa Dekkers, Beeld: Getty Images
Over slaapcoach Tessa Dekkers
Slaapcoach met als missie een gezonde nachtrust voor alle slapers. Leert jou graag anders omgaan met slaapproblemen zodat je overdag genoeg energie hebt om te doen wat jij belangrijk vindt. Volg haar op www.slaapwaarde.nl of op instagram.