Een 6-urige werkdag, hoe ideaal is dat?
20 november 2023
Nog maar zes uur per dag werken, terwijl je hetzelfde verdient en net zo productief bent. Klinkt fantastisch, maar is het dat ook?
De zesurige werkdag is begonnen in Zweden. Tien jaar geleden was het servicecentrum van Toyota in Göteborg een van eerste bedrijven die het arbeidsritme omgooide. Aanleiding: te lange wachttijden voor de klanten, terwijl de technici al loeihard werkten. De bedrijfsleider zocht een betaalbare oplossing en kwam uit op een zesurige dienst voor de monteurs, waarbij de werkplaats twaalf uur achter elkaar openblijft. Dat werkte! De productiviteit schoot omhoog, er werd meer winst gemaakt, werknemers waren minder moe en gestresst en klanten tevredener.
In navolging van de Toyota-garage voerden ook veel andere Zweedse bedrijven de zesurige werkdag succesvol in. En dan was er nog dat wereldwijd vaak aangehaalde experiment in een verzorgingshuis in Göteborg. De resultaten lieten duidelijk zien dat de werknemers zich na de introductie van de zesurige werkdag fitter voelden, de patiëntenzorg verbeterde en het aantal ziekmeldingen daalde flink.
De grote vraag: als die zesurige werkdag zo goed werkt dat je hetzelfde doet in minder tijd terwijl de winst soms zelfs stijgt, waarom stappen we daar dan allemaal niet massaal op over? Journalist Fleur probeert de zesurige werkweek voor Santé uit. Verzet ze inderdaad evenveel werk, of is het lastiger dan je denkt?
Tekst: Fleur Baxmeijer | Beeld: GettyImages