dokter Juriaan

Dokter Juriaan: ‘We leven te veel vanuit ons hoofd’

Op social media is hij een hit: de knappe dokter Juriaan. Na een burn-out ontdekte hij hoe sterk lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Nu helpt hij anderen om niet alleen fysiek, maar ook mentaal weer fit te worden.

Wie is dokter Juriaan?

Juriaan Galavazi (46) werkt als holistisch huisarts en coach: in al zijn consulten, trainingen en sessies staat de verbinding tussen lichaam en geest centraal. Onder de naam dokter Juriaan blogt hij op social media. Hij schreef zijn eerste boek Van klacht naar kans. Juriaan woont met zijn gezin in Velsen-Zuid.

De boodschap van je nieuwe boek Van klacht naar kans is dat ons lichaam ons iets wil vertellen.

“Veel mensen komen bij hun huisarts met een bepaalde klacht. Ze hebben bijvoorbeeld chronische rugklachten, last van hun buik of hartkloppingen. Daar krijgen ze dan vaak oefeningen of pillen voor. Die geven waarschijnlijk verlichting , maar de kans is groot dat ze daarna op dezelfde weg doorgaan, terwijl dat juist het pad is dat ze ziek maakt. Die klacht gaat eigenlijk over iets heel anders dan die rugklachten of buikpijn, je lichaam wil je iets duidelijk maken. Natuurlijk handelt een huisarts vanuit een goede intentie, dat heb ik zelf ook altijd gedaan. Maar een huisarts kan nog zo kundig zijn en het beste met je voor hebben, hij wordt toch afgerekend op de snelheid waarmee hij je van je klacht afhelpt. En daar mis je een afslag.”

Hoe kwam je tot dit inzicht?

“In voorgaande jaren heb ik een burn-out en een depressie gehad. Op een gegeven moment merkte ik dat de reguliere zorg me daar niet bij kon helpen. Ik had iets anders nodig: ik moest het lijntje met mijn gevoel herstellen, want dat was flinterdun geworden. Mijn zoektocht naar herstel is begonnen via een haptonoom, psycholoog, hypnotherapeut en verschillende coaches. Een van mijn ontdekkingen was dat mijn lijf veel slimmer is dan mijn hoofd, dus dat het zinnig is om daarnaar te leren luisteren.”

Waarom is die verbinding tussen en lichaam en geest zo belangrijk?

“Je kunt ze niet los van elkaar zien. Als je dat wel doet, dan word je een machine die veel op de automatische piloot doet en zich gedraagt zoals je denkt dat de maatschappij van je verwacht. Veel mensen leven op die manier, maar in dat masker ontstaat soms een scheur. Die scheur zorgt voor pijn en verdriet, maar ook voor contact met onze verlangens en behoeften. In dat ongemak vinden hoofd en lijf elkaar. De realiteit is dat we vervelende gevoelens meestal snel aan de kant schuiven, omdat we geen pijn of verdriet willen voelen. We leven te veel vanuit ons hoofd en denken dat kennis de weg is naar succes, maar je gevoel is minstens zo belangrijk.”

Tekst: Fleur Baxmeier, Beeld: Marius Hilleris Lambers

Boekentip

Van klacht naar kans
bestel het boek hier

Lees ook

Inger vertelt openhartig over haar burnout

Van stress kun je een stress infarct krijgen

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met de pil

De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Sante 1 2025
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen