Placeholder

De wetenschap over smileys

Smileys zijn overal. Zelfs in niet te formele werkmails glipt er wel eens een emoticon doorheen. Deze 4 feitjes helpen je smileys slim te gebruiken.

1. Stuur pas smileys wanneer je iemand een beetje kent
We gebruiken veel minder smileys als we chatten met iemand die we nog amper kennen. Dat is goed te verklaren: in real life leggen we ook niet direct al onze gevoelens op tafel bij iemand die we niet goed kennen. Met smileys zou dat hetzelfde moeten zijn.

2. Zelfs op het gebied van smileys bestaan er stereotypes
Vrouwen gebruiken meer smileys. Volgens het onderzoek is dat niet zo vreemd: in het dagelijks leven lachen en glimlachen vrouwen over het algemeen meer dan mannen. In een digitaal gesprek uitten vrouwen deze emoties door middel van emoticons. Smileys zouden vrouwelijkheid en speelsheid benadrukken. Ben je op WhatsApp in gepsrek met een flirt, dan kan het dus geen kwaad om een smiley te gebruiken.

3. Spiegel andermans smiley-gedrag
Je hebt vast wel eens gehoord dat mensen die elkaar leuk vinden elkaars houding beginnen te spiegel. Dit blijkt ook te gelden voor het gebruik van smileys. Een man die digitaal in gesprek is met een vrouw zal vaak meer smileys gaan gebruiken.

4. Gebruik niet te veel negatieve smileys
Een analyse van 31 miljoen tweets wees uit dat gebruikers die veel negatieve smileys gebruiken minder populair zijn. Nu draait het leven niet om popularitieit, maar van een beetje positiviteit, inclusief smileys, wordt iedereen vrolijker.

Bron: Science of Us | Beeld: Shutterstock