Placeholder

De achtergrondcheck

Of het om een date gaat of om een sollicitatiegesprek, de kans is groot dat je de persoon die je gaat ontmoeten van tevoren Gegoogled hebt.

Zenuwen
Als je iets over je gesprekspartner weet, is het makkelijker om het ijs te breken, toch? We moeten je teleurstellen, volgens onderzoek van de de Benedictine Universiteit maakt de voorkennis je juist zenuwachtiger voor de ontmoeting in real life.
 
Fantasie slaat op hol
Door iemand online na te trekken, krijg je het gevoel dat je diegene al een beetje kent. Je brein kan daardoor op hol slaan en allerlei mogelijke scenario's voor jullie onmtoeting bedenken.
 
Niet volledig afzweren
Toch is het lastig (en soms onverstandig) om Google en social media helemaal te vermijden voor een achtergrondcheck. Je wilt toch zeker weten of die leuke online man wel écht is wie hij zegt dat hij is.
 
3 tips om je achtergrondcheck binnen de perken te houden
 
1. Geef jezelf vijf minuten de tijd
Ja, het is belangrijk om te weten of je date geen criminele achtergrond heeft. Ook kan het nuttig zijn om het LinkedIn-profiel van degene met wie je een sollicitatiegesprek hebt te bekijken. Misschien hebben jullie al eens bij hetzelfde bedrijf gewerkt of op dezelfde school gezeten. Maar geef toe, vijf minuten is daarvoor genoeg.
 
2. Verspreek jezelf niet
Tijdens een sollicitatiegesprek kun je best laten vallen dat je al het één en ander weet over het bedrijf of dat je hebt ontdekt dat je gesprekspartner en jij op dezelfde school zaten. Tijdens een eerste date ga je liever iets discreter om met de informatie die je gevonden hebt.
 
3. Onthoud dat social media vaak een (te) positief beeld schetsen
Laat je oordeel niet afhangen van wat je op internet vindt. Een online profiel bestaat slechts uit een aantal momentopnamen. Momentopnamen die door onszelf geselecteerd zijn. Natuurlijk schetsen zijn foto's en updates het beeld dat iemand leuk en succesvol is.
 
Bron: Shape.com | Beeld: Shutterstock