Leer nee (en ja) zeggen
26 juni 2016
Vind je het moeilijk om je eigen grenzen aan te geven? Met deze tips leer je ja en nee zeggen tegen de juiste dingen.
Laat jij je met vervelende klussen opzadelen of ga je bij familie op bezoek alleen maar omdat je iedereen te vriend wilt houden? Dan wordt het misschien tijd dat je jouw grenzen vaker aangeeft.
Iets om te onthouden
Als je overal ja tegen zegt, kan dat mooie avonturen op je pad brengen. Maar als het je eigenlijk allemaal te veel is, zorgt het ervoor dat je overstroomt en dat het steeds moeilijker wordt om iets met passie en de aandacht die het verdient te doen.
Deze vragen kun je jezelf stellen om te bepalen of je nee moet zeggen (of misschien toch ja)
1. Wat vind jij belangrijk?
Vraag je regelmatig af of je iets doet omdat het bij je past, omdat je er gelukkiger van wordt of omdat je aardig gevonden wilt worden, erbij wilt horen of omdat je wilt doen wat anderen van je verwachten. Voordat je ergens ja op zegt: vraag je af wat het jou oplevert.
2. Moet je meteen antwoord geven?
Vaak vereist een vraag niet meteen antwoord. Zeg daarom niet direct ja of nee, maar geef aan dat je er even over na moet denken. Dit geeft je tijd om echt na te denken en je antwoord te formuleren. Het voorkomt dat je een antwoord geeft waar je achteraf van baalt.
3. Waarom voel je je schuldig?
Het is (bijna) nooit nodig om je schuldig te voelen als je nee hebt gezegd. Sla vragen en verzoeken van anderen op een vriendelijke manier af. Ze zullen je heus niet meteen een vreselijk persoon vinden, ook zonder jouw hulp of aanwezigheid op een feestje draait de wereld door. Durf eerlijk te zijn als je iets niet leuk vindt, dan word je de volgende keer niet opnieuw gevraagd.
Wanneer zeg je ja?
Als je er gelukkig van wordt, als het bijdraagt aan een van jou doelen, als je het belangrijk vindt… Luister naar je gevoel. Stiekem weet je diep van binnen al wat je antwoord zal zijn.
Lees ook onze tips voor als je moeite hebt met keuzes maken.
Bron: Archief | Beeld: Shutterstock