5x zo overleef je een ongemakkelijk gesprek
Tekst: Redactie Santé
21 oktober 2019
Niks zo awkward als een conversatie vol pijnlijke stiltes. Met deze vijf tips overleef je een ongemakkelijk gesprek.
1. Stel vragen
Klinkt simpel, maar veel mensen vergeten het nog weleens: een goed gesprek ontstaat als je niet alleen over jezelf ratelt, maar ook interesse toont in de ander. Vragen stellen is daarbij een handig hulpmiddel. En dan geen vragen die iemand met ‘ja’ of ‘nee’ kan beantwoorden, maar open vragen. Een open vraag begint met ‘hoe’, ‘wat’ of ‘waarom’. Bijvoorbeeld: ‘Hoe bevalt je nieuwe baan?’ of: ‘Wat ga je in de vakantie doen?’
Je gesprekspartner is zo sneller geneigd meer te vertellen, wat jou weer op nieuwe vragen brengt.
Lees ook: ‘5 tips om zelfverzekerder over te komen‘
2. Haak in op actualiteiten
Oké, controversiële onderwerpen, zoals de politiek of de vluchtelingenproblematiek, kun je tijdens een gesprek met een onbekende beter vermijden. Maar er zijn de laatste tijd vast ook andere, niet-wereldschokkende dingen gebeurd.
Tip: check de dag voor de gelegenheid de entertainmentberichten op Nu.nl en je bent weer helemaal bij.
3. Zoek raakvlakken
Denk je dat je met degene naast je aan tafel he-le-maal niks gemeen hebt? Probeer eens de triangulatie-tip van Kio Stark, schrijver van When strangers meet: how people you don’t know can inform you.
Het werkt zo: je creëert een denkbeeldige driehoek tussen jullie en iets wat jullie op dat moment meemaken. Bijvoorbeeld de slechte bediening tijdens het diner, of de mooie muziek. Maak hier een opmerking over en voilà, een gesprek is geboren.
Stark: “Dit werkt, omdat je allebei focust op iets anders dan elkaar. Eigenlijk becommentariëren jullie samen iets wat buiten jullie ligt.”
4. Vraag om advies
Mensen vinden het fijn als je ze om advies vraagt. Als je weet dat iemand van muziek houdt, vraag dan welk concert je dit seizoen absoluut niet mag missen. En als iemand dol is op lekker eten, weet hij of zij vast een leuk nieuw tentje waar je echt naartoe moet.
5. Wees niet bang voor stiltes
Valt er toch een stilte? Bedenk: hoe erg is dat nou echt? Het geeft jou of je gesprekspartner de kans om even rustig je gedachten op een rijtje te zetten. Of er popt vanzelf een nieuw gespreksonderwerp op. En o ja, relax! Je hoeft niet telkens ad rem of grappig te zijn.
Tekst: Annemiek de Gier
Uit andere media
Meer van Santé