Waarom lijkt de tijd steeds sneller te gaan?
9 februari 2019
Heb je je wel eens afgevraagd waarom een zomerdag vroeger eindeloos leek te duren, terwijl hoe ouder je wordt de maanden voorbij lijken te vliegen?
Eén van de redenen waarom de tijd steeds sneller lijkt te gaan, is doordat er een groter deel van je leven voorbij is. Op je tweede is een jaar de helft van je leven. Op je vijfde is een jaar 1/5 en op je vijfentwintigste is een jaar nog maar 1/25. Een jaar is dus een steeds kleiner deel in je leven. Klinkt logisch.
De tijd gaat snel, maar nieuwe dingen laten de tijd langzamer gaan
Iets dat nog bepalender is voor onze perceptie van tijd, zijn herinneringen. Hoe gedetailleerder een bepaald moment in je geheugen is, hoe langer het lijkt te duren. Als je jong bent, zijn veel van je ervaringen ‘nieuw’. Je doet continue dingen die je nog nooit gedaan en de wereld zit vol verrassingen. Daardoor ben je je extra bewust en neem je veel details in je op. Een dag kan daardoor eindeloos lijken voor een kind.
Naarmate we ouder worden, worden we vaak drukker en daardoor nemen we minder details van de dingen die we doen in ons op. Je doet dingen die je vaker gedaan hebt, je hebt routines en gewoontes. Je weet vaak wat er komt en dat zorgt ervoor dat je minder details onthoudt, de dagen lijken in elkaar over te lopen en de tijd lijkt sneller te gaan. In de file staan of in de wachtkamer van de dokter zitten, lijken daarentegen wel eindeloos te duren, dat komt doordat je hersenen op zo’n moment weinig nieuwe prikkels binnenkrijgen.
Zo laat je het weekend langer lijken
Wil je het gevoel hebben dat de tijd langzamer gaat? Doe iets dat je nog nooit eerder hebt gedaan, zo zet je jezelf op scherp doordat je nieuwe dingen waarneemt. In plaats van op de automatische piloot door je dag heen te gaan, richt je je (onbewust) op het hier en nu en alles wat er om je heen gebeurt. Je brein slaat dan sneller gedetailleerde herinneringen op en daardoor lijkt de tijd langzamer te gaan.
Bron: Archief | Beeld: Shutterstock