20 tips om te bezuinigen
3 oktober 2022
Omdat alle kleine beetjes helpen, geven we je 20 handige tips om geld te besparen.
Vraag je af of je dit product ook kunt lenen
Vraag je voordat je iets koopt af of je het ook kunt lenen. Een dvd of boek kun je van iemand lenen. Via de app Peerby kun je van alles lenen: van luchtbedden tot statafels, boormachines of een gezelschapspel. Doe een oproep in de straatapp of bel vrienden en familie. Spullen die je maar één keer nodig hebt kun je soms beter lenen, in ruil voor een bloemetje voor degenen van wie je het geleend hebt, dan nieuw kopen.
Lees ook: ‘5 uitgaven waar je geen spijt van zult krijgen’
Stop met het kopen van eten onderweg
Een broodje bij het tankstations, een patatje op het station of een flesje water in de stad. Als je veel onderweg bent, is de verleiding groot. Je kunt veel geld besparen door ermee te stoppen. Dat geldt ook voor eten mee naar je werk of opleiding nemen. Zelf eten klaarmaken scheelt je meestal meer dan de helft.
Leen geen geld en/of betaal je schulden af
De zin ‘lenen kost geld’ wordt niet voor niets zo vaak gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat je op je creditkaart wel 12% rente betaalt?
Neem je abonnementen en verzekeringen onder de loep
Heb je ze echt allemaal nodig? Kun je erop besparen? Het kost wat tijd om dit uit te zoeken, maar de besparing is het waard. Zet al je abonnementen onder elkaar en kijk wat er weg kan. Misschien kost het moeite om je Spotify abonnement op te zeggen, of je Netflix, maar het levert je ook echt ‘winst’ op.
Wees zuinig met water en elektriciteit
Zet apparaten die je niet gebruikt helemaal uit, laat geen lampen branden en zet de verwarming niet onnodig hoog en douche niet te lang. Kook met de deksel op de pan en breng tochtstrips aan waar dat kan. En we weten hoe lastig dat is met de huidige energieprijzen, maar juist door die hoge prijzen loont het om te besparen op je energieverbruik.
Doe geen impulsaankopen
Zie je iets dat je graag wilt hebben? Wacht nog minstens twee weken voor je het aanschaft. En kan de aanschaf wachten tot de uitverkoop? Wacht daar dan op. Of besluit om een jaar zo min mogelijk te kopen.
Vries kliekjes in
Niet alleen voordelig, ook handig: wanneer je haast hebt, haal je een gezonde maaltijd uit de vriezer of het vriesvak. De hele week vooruit koken kan ook helpen.
Word lid van de bibliotheek
Het is een goed voornemen om meer te lezen, maar boeken zijn duur. De uitkomst: word lid van de bibliotheek. De prijs van het lidmaatschap heb je zo terugverdiend. Of kijk of er in de buurt straatbibliotheken zijn waar je gratis boeken kunt lenen en ruilen.
Verkoop spullen die je niet meer gebruikt
Maak anderen blij met kleding, apparaten en boeken die je niet meer gebruikt. Het levert je extra geld op en meer ruimte in de kast op. En zoek je zelf nieuwe kleren of spullen? Kijk dan op Marktplaats of Facebook Marketplace. Het scheelt je echt veel geld.
Laat de auto vaker staan
Korte afstanden kun je lopen of fietsen. Voor langere afstanden kun je nagaan of je met het openbaar vervoer voordeliger uit bent. Rijd ook eens wat vaker samen met anderen om de benzinekosten te delen.
En nog wat tips:
Maak een boodschappenlijstje
Houd bij wat je daadwerkelijk uitgeeft
Koop geen goedkope troep
Bak je eigen brood (google: no need to knead bread)
Eet vaker aardappels, die zijn voedzaam en goedkoop
Schrap vlees en vis van je dagelijkse menu. Vlees en vis is relatief duur en als je het een keer per week eet bespaar je geld en het is nog gezond ook.
Koop bonen in een zak, week ze in koud water, kook ze in een grote pan en vries ze dan in kleinere porties in.
Zet de verwarming eerder uit en zet voor je naar bed gaat een elektrische deken aan of leg ene kruik (geen kokend water!) of pittenzak in je bed.
Zin in zoet? Bak een eigen cake.
Maak er een spel van met je vrienden of gezin om te kijken hoe veel je kunt bezuinigen. En we weten dat bezuinigen zeker geen spel is. Voor heel veel mensen is het helaas een pure noodzaak. Niet meer kunnen bezuinigen omdat je al het minimale uitgeeft. Bedenk in dat geval dat het belangrijk is om je geldzorgen niet je hele leven te laten bepalen. Geldzorgen geven onnodig veel stress. Praat er over en schroom niet om hulp in yte roepen van vrienden, bekenden of instanties.
Bron: Archief Beeld: GettyImages