Chagrijnig? Dat kun je gewoon afleren!
30 november 2022
Regelmatig chagrijnig zijn is niet echt een aantrekkelijke eigenschap, en maar weinig mensen zullen er — terecht — geduld mee hebben. Maar waarom voel je je zo vaak chagrijnig? Mindfulness-expert Marisa Garau gaat in op de oorzaken en geeft je een praktisch 3-stappenplan om je chagrijn snel en effectief af te leren.
Het is helemaal niet erg als je je wel eens chagrijnig voelt. Maar als je chagrijnige buien grote invloed beginnen te hebben op het leven van je gezinsleden, collega’s en vrienden, dan is het goed om eens naar mogelijke oorzaken te kijken.
Bloed
Ook al lijkt chagrijnig zijn iets wat je jezelf aandoet, de werkelijke oorzaak kan op fysiologisch vlak liggen. Dat betekent dat je er domweg niets aan kunt doen. Wanneer je je vaak down en onhebbelijk voelt, is het goed om even je bloed te laten testen. Misschien heb je last van hormoonschommelingen of een schildklierziekte. En dan kan je mediteren tot je een ons weegt, maar dat gaat dan echt niet helpen :-)
Gaap
Als je regelmatig moeite hebt om lekker in te slapen, of vaak ’s nachts wakker schiet, dan bouw je een chronisch gebrek aan slaap op. En dat komt je gezondheid niet ten goede. Niet zo vreemd dat je dan overdag niet te genieten bent!
Kletspraatjes in je hoofd
Een derde oorzaak van chagrijnig zijn is die cynicus in je hoofd die de hele dag door zuur commentaar levert op jou en de mensen om je heen. Laat je die innerlijke criticus z’n gang gaan, dan is er maar één gevolg: het ontneemt je alle positiviteit die het leven te bieden heeft, en maakt je chagrijnig, down en onhebbelijk.
Het 3 x A-stappenplan
Wat kun je doen om je chagrijn op een mindful manier in te perken? Vol dit handige 3 x A-stappenplan van Marisa.
1. Accepteren
Voel je een chagrijnige bui opkomen, dan wil je dat instinctief onderdrukken. Maar wegdrukken of ontkennen maakt dat gevoel alleen maar intenser. Het is verstandiger om te accepteren dat je chagrijnig bent. Geef het maar gewoon de ruimte, het is er namelijk toch al. Als je gevoelens accepteert zoals ze zijn, geef je deze de kans om snel op te lossen.
2: Afleiden
Zelfs met acceptatie kan er een donkere wolk in je achterhoofd blijven hangen. Wat je dan kunt doen, is je denken bewust een taak geven die afleiding biedt. Kies geen taak die je op de automatische piloot kunt uitvoeren, want dan geef je je denken juist de kans om lekker verder te piekeren en chagrijnen. Geef jezelf daarentegen een opdracht waar je je denk-power voor nodig hebt. Dus schrijf dat rapport dat deze week af moet, duik in de boekhouding, maak die lastige kruiswoordpuzzel af, of ga verder met die uitdagende codeer-klus.
3: Afleren
Heb je de twee eerste stappen aardig onder de knie, dan kun je door met stap 3. Deze stap is het moeilijkst, want nu ga je het chagrijnig zijn voorkomen. Voel je een chagrijnige bui opkomen, dan spreek je jezelf streng toe. Zeg tegen je denken: ‘Nee, we gaan niet weer lopen chagrijnen en piekeren. Ik ben daar klaar mee. Ik ga nu iets nuttigs doen.’ Vervolgens kies je een taak waar je je echt op moet concentreren.
Valse belofte
Realiseer je dat piekeren je frustraties of problemen niet kan oplossen, alhoewel het ego dat altijd wel belooft. Dus geef je denken zo min mogelijk ruimte om te piekeren. Op deze manier zul je merken dat je steeds minder vaak chagrijnig bent, en je emotioneel beter in balans komt.
Meer lezen? Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over chagrijnig zijn.
Over Marisa Garau
Tien jaar lang runde Marisa Garau haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze boeken over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform.