Alleen over de wereld: journalist Liesbeth reist solo
7 mei 2023
Liesbeth Rasker is journalist en reisde de afgelopen jaren de wereld rond. Van Mongolië tot Italië en van Rio tot Parijs. In haar eentje. Want solo reizen is niet eng, niet moeilijk, en al helemaal niet gek, vindt ze. En bovendien leer je tijdens zo’n reis nog eens iets over jezelf. De wereld ligt aan je voeten, en daar heb je helemaal niemand voor nodig.
Zweden
“Glooiende heuvels, bossen zo groot en dik dat er geen einde aan lijkt te komen, een zachte warmte die nooit zweterig wordt, gigantische meren met water dat uit de kraan kan komen, en waar je ook gaat het haast oorverdovende geluid van doodse stilte. Dat is Zweden en dat maakt deze plek perfect voor een doe-het-zelf stilteretraite. Want op deze plek, in een huisje in de regio Värmlands Iän, leerde ik hoe het is om écht alleen te zijn. Geen terras om om je heen te kijken, geen hostel met nieuwe reisvrienden, geen café of restaurant om onder de mensen te zijn. Heerlijk om zo alle tijd te hebben om overal over na te denken, alleen met je gedachtes, waardoor je die alleen nog maar beter leert kennen.”
Tip
“Het huis waar ik sliep is niet te huur, maar er staat heel veel in de buurt dat wel te huur is. Zoek op Airbnb naar huisjes in Värmlands Iän. Dat ligt aan de westkant van het land, tegen de grens van Noorwegen. Zoek naar een plek die dicht bij een meer ligt, zodat je daar in de zomer in kunt zwemmen. Veel van die huizen kosten een paar tientjes per nacht.”
Italië
“Als ik de rest van m’n leven nog maar één land zou mogen bezoeken, is dat zonder twijfel Italië. Als kind ging ik jarenlang naar de omgeving van Castiglione della Pescaia, een kleine en niet eens zo’n heel bijzondere badplaats aan de westkust van het land, waar we elk jaar weer een ander vakantiehuis huurden. Daar begon de liefde voor Italië, en nu probeer ik elk jaar minstens één keer die kant op te gaan. Het is bovendien een heerlijk land om in je eentje heen te gaan. De cultuur voelt vertrouwd, en je bent er misschien al een keer geweest, dus ook dat maakt het prettig om in je eentje rond te reizen. Daarnaast zijn Italianen van het hartelijke soort, je hoeft maar een halfuur in je eentje in een restaurant te zitten en ik durf erom te wedden dat de eigenaar je al met glaasjes limoncello aan het bestoken is omdat hij of zij nieuwsgierig is naar wat je hier brengt. Tot slot is er een hartstikke fijn treinnetwerk waardoor het kinderlijk eenvoudig is van A naar B te komen.”
Tip
“Italië is het hele jaar door prachtig, maar je doet er verstandig aan om augustus te mijden. Dan heeft het hele land namelijk vakantie, zijn de prijzen sky high en is reizen op de bonnefooi een stuk lastiger, omdat alle hotels en guesthouses vol zitten. En dan is het ook nog eens bloed- en bloedheet.”
Maleisie
“Nog niet veel ervaring met solo reizen? Op naar Maleisië, want reizen is er goedkoop en de verbindingen zijn allemaal goed geregeld. Altijd al oog in oog willen staan met een orang-oetang? Wilde olifant? Of tijger? Kan allemaal in Maleisië, want het land behoort tot de meest interessante landen als het gaat om biodiversiteit. Het regenwoud Taman Negara is zo’n 130 miljoen jaar oud en daarmee het oudste ter wereld. En Sipadan, een eiland bij Borneo, wordt door duikers vaak de beste duikplek ter wereld genoemd. Kortom, veel buitenspelen, veel aapies kijken, veel eten, veel vriendelijke mensen ontmoeten, in een veilig en beeldschoon land.”
Tip
“Houd je uitgaven tijdens je reis bij in een app als Tripcoin. Dat maakt je bewust van je uitgaven en zorgt ervoor dat je geld niet sneller verdwijnt dan je zelf doorhebt.”
Indonesië
“De meeste mensen die ik ken en naar Indonesië zijn geweest, hebben alleen Bali gezien. Op de een of andere manier is Bali een volledig op zichzelf staande bestemming geworden en wordt de rest van het land vaak vergeten. Eeuwig zonde, er is namelijk zo veel meer dan Bali. Er zijn fascinerende culturele gebruiken in Sulawesi, weelderig begroeide bergen in Flores, eeuwenoude tempels in Yogyakarta en waar je ook gaat heerlijke en spotgoedkope gerechten als nasi goreng, bakso, soto – de lijst is eindeloos. Indonesië heeft een sterke backpackerscultuur wat het heel makkelijk maakt om nieuwe reisvrienden te ontmoeten. Er zijn veel goede hostels, wie wat luxer wilt hoeft niet meteen kilometers diep in de buidel te tasten en lokaal reizen is goed te doen. Daarnaast zijn de mensen als een warm bad: écht vriendelijk.
Tip
“Ben je net als ik dol op wandelen? In Indonesië gaat dat helaas moeilijk, want stoepen bestaan niet of zijn in extreem slechte staat zijn en er zijn veel onafgedekte straatputten. Huur daarom een scooter, een auto, gebruik het openbaar vervoer, Uber en Grab.”
Zuid-Afrika
“Benieuwd naar Zuid-Afrika? Kies dan eens voor het ‘lelijke eendje’ Johannesburg. Een fascinerende stad en vanuit daar heb je de stad zo verruild voor natuur. Vanuit Johannesburg is het een paar uur rijden naar Welgevonden Game Reserve. Elke ochtend sta je vroeg op om in de koele ochtendlucht op zoek te gaan naar dieren. In een open Jeep rijd je door het bijzondere Zuid-Afrikaanse landschap en alleen dát is al een hoogtepunt te noemen. ‘Just reading the morning news paper,’ zei onze ranger als hij ’s ochtends op de weg voor de lodge de hoefafdrukken aan het bestuderen was. ‘Look, an elephant herd past our lodge last night.’ En dan hup in die auto om te kijken of je ze nog ergens kunt zien. Ik heb geslapen in Mhondoro Safari Lodge, waar voor mijn ogen een olifant aan kwam lopen, zijn slurf in het zwembad legde en daar eens even rustig uit begon te drinken. Bij Makweti lunch en diner je met z’n allen aan dezelfde tafel, dus ook als je in je eentje komt ben je niet alleen. Ook de safari’s doe je met z’n allen.”
Tip
“Net buiten de stad bevindt zich het grootste township, Soweto. Je kunt een bed boeken bij Lebo’s Soweto Backpackers en vanaf daar een fietstour doen door deze buitenwijken van de stad, waar tot de val van het apartheidsregime vooral niet-witte mensen woonden. Al zie je die witte mensen tegenwoordig ook nog steeds nauwelijks. Je gids is iemand die er zelf is opgegroeid en je er dus alles over kan vertellen.”
Rio de Janeiro
“Op 26 december 2014 stapte ik na weken voorpret in het vliegtuig naar Rio de Janeiro voor een kleine maand reizen in Brazilië. Het plan, voor zover dat er was, was om een dag of vijf in Rio te blijven. Maar op dag zes was ik nog helemaal niet klaar met de stad. Op dag zeven ook niet. En ook de rest van de dagen kon ik me er niet toe zetten door te reizen. Uiteindelijk ben ik bijna de volledige vier weken in Rio gebleven en heb ik op een paar plekken in de buurt na niets van het land gezien. Waarom? Omdat Rio me omarmde en niet meer losliet. Rio zindert en bruist. Overal klinkt muziek, overal is beweging, overal wordt gedanst. Rio heeft het stigma onveilig te zijn en dat is niet onterecht. Neem dus de nodige voorzorgsmaatregelen. In het kort: draag geen opvallend dure kleding of sieraden, loop niet te wapperen met je smartphone of camera, en houd altijd een half oog op je tas. Wat betreft veilig vervoer, er is een goed functionerend metronetwerk (met speciale wagons alleen voor vrouwen) waarmee je de meeste plekken van de stad kunt bereiken.”
Tip
Alle highlights van de stad gezien? Nog een paar dingen die leuk zijn om op je lijstje te zetten: de buurt Santa Theresa verkennen, stadsbos Floresta da Tijuca bezoeken, een tour door favela Rocinha doen en wie zin heeft in rust wijkt uit naar Prainha Beach, met een taxi een uur buiten de stad.”
Tekst: Liesbeth Rasker
Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!