Placeholder

6 manieren voor hormoonloos genot

Veruit de meeste vrouwen gebruiken de pil of het hormoonspiraal als bescherming. Maar wist je dat er ook 6 manieren zijn voor hormoonloos genot!

 

Het reguleren van menstruatie en het tegengaan van acne zijn onder andere voordelen die hormonale anticonceptiemiddelen met zich meebrengen. Maar diezelfde hormonen kunnen ook zorgen voor bijvoorbeeld stemmingswisselingen, hoofdpijn, gewichtstoename en een verminderd libido.

De voordelen van hormonale anticonceptie wegen voor steeds meer vrouwen, niet meer op tegen de nadelen. Toch willen we wel van seks kunnen genieten, zonder het risico om zwanger te raken. Dit maakt anticonceptiemiddelen onmisbaar. Maar wist je dat je ook voor een hormoonloos alternatief kunt kiezen? Zes zelfs!

Koperspiraaltje

Het koperspiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst en voorkomt innesteling van de zaadcellen in de baarmoeder. Een voordeel van de koperspiraal is dat het lang mee gaat, zo’n 5-10 jaar. Daarnaast is het een zeer betrouwbare methode (99%). Een nadeel is dat het inbrengen vaak als vervelend ervaren wordt. Ook beschermt het niet tegen soa’s (maar dat doe een spiraal mét hormonen ook niet) en kan de menstruatie de eerste drie maanden na de plaatsing heviger zijn, evenals de krampen. Na drie maanden herstelt de natuurlijke cyclus.

Pessarium

Dit is een rond kapje die je over de baarmoedermond plaatst waardoor deze wordt afgesloten en de zaadcellen niet in de baarmoeder terecht kunnen komen. Een nadeel van dit alternatief is dat het na de seks nog acht uur lang moet blijven zitten en geen bescherming biedt tegen soa’s. Daarnaast moet het kapje op maat gemaakt worden. Als het kapje namelijk niet de goede maat heeft neemt de betrouwbaarheid (99%) af, omdat de baarmoedermond dan niet volledig wordt afgesloten. Deze methode is dus alleen betrouwbaar als het op de juiste manier gebruikt wordt.

Lees ook: 4 dingen die je moet weten over anticonceptie voor mannen

Periodieke onthouding

Een van de anticonceptiemethodes die de laatste jaren sterk in opkomst is en daarnaast het meest natuurlijk is: het bijhouden van je eigen menstruatiecyclus en de vruchtbare dagen. Dit betekent dat je geen seks hebt op de dagen dat je het meest vruchtbaar bent. Er zijn verschillende methoden om dit goed bij te houden, zoals het meten van je lichaamstemperatuur of het in de gaten houden van afscheiding. Er zijn genoeg apps die jou helpen om jouw cyclus precies in de gaten houden zoals Period Tracker Lite, Love Cycles en LadyComp. Deze methode is helaas alleen betrouwbaar (97%) als het zorgvuldig wordt gedaan en beschermt niet tegen soa’s.

FC2 vrouwencondoom

Onterecht de meest onbekende methode: het FC2 female condom, ofwel het vrouwencondoom. Dit is een van de meest toegankelijke opties. Naast dat het vrouwencondoom dubbele bescherming biedt (zowel tegen zwangerschap als tegen soa’s) en latex-vrij is, bevat het geen hormonen. Het vrouwencondoom gebruik je alleen wanneer het moment daar is. Een ander voordeel is dat je het ook al een paar uur van tevoren in kunt brengen, waardoor je altijd beschermd bent en ‘het moment’ niet verstoord wordt. Het vrouwencondoom kan ook blijven zitten wanneer de erectie verslapt, waardoor het genot langer kan aanhouden. Dit anticonceptiemiddel geeft de vrouw controle. Het FC2 vrouwencondoom is gemaakt van dun nitril, een materiaal dat drie keer zo sterk en dunner is dan latex, waardoor de kans kleiner is dat het condoom scheurt en het gevoel zo natuurlijk mogelijk is. Als nadeel van het vrouwencondoom, kan het design genoemd worden. Een gedeelte van het vrouwencondoom valt over de ingang van de vagina heen en is hierdoor altijd zichtbaar. Alhoewel dit betere bescherming biedt dan reguliere mannencondooms tegen soa’s, kan dit aspect even wennen zijn.

Lees ook: Anticonceptie voor alleenstaanden

Condoom

Het reguliere mannencondoom is een van de bekendste, hormoonvrije anticonceptiemiddelen en het beschermt tegen soa’s. Classic en veilig. Daarentegen is het nadeel van een regulier condoom dat de betrouwbaarheid (98%) sterk afhankelijk is van het gebruik, zo is er een mogelijkheid dat het scheurt, en kan het omdoen van het condoom in the heat of the moment ‘het moment’ verpesten.

Sterilisatie

Last but not least, sterilisatie. Een heftige optie, maar ook een optie. Hierbij worden de eileiders definitief afgesloten. Met deze methode kan een vrouw (meestal) niet meer zwanger raken. Dit is dus eigenlijk alleen een alternatief voor vrouwen op leeftijd of vrouwen die geen kinderen willen krijgen. Het is een zeer betrouwbare methode (98%), maar beschermt wederom niet tegen soa’s.

Hormoonloos genot

Genoeg opties dus om zonder hormonen van seks te kunnen genieten en het hebben van kinderen nog even uit te stellen. De voordelen van deze hormoonvrije alternatieven nemen de overhand en zorgen voor hormoonloos genot. Steeds meer vrouwen stappen dan ook over op anticonceptiemethodes zonder hormonen: het aantal vrouwen dat de anticonceptiepil slikt is tussen 2015 en 2017 met 8,5% afgenomen. Onder twintigers is het in twee jaar tijd zelfs met 11% gedaald.

Lees ook: Hoe zit het met anticonceptie in de overgang?

Bron: mcpr Beeld: Unsplash