5 tips om op werk te vragen om een mentale gezondheidsdag
8 juni 2022
We hebben ons allemaal weleens een dagje ziek gemeld zonder schuldgevoel omdat we een griepje onder de leden hadden. Maar heb je je ook weleens ziek durven melden omdat het mentaal even niet zo lekker met je ging? Vragen om een mentale gezondheidsdag op je werk blijken we moeilijker te vinden dan ons ziek melden vanwege lichamelijke klachten. Deze tips kunnen je helpen om op je werk te vragen om een mentale gezondheidsdag als je het even nodig hebt.
1. Stop met bang zijn
Voor sommige mensen is een één-op-één gesprek met de baas sowieso al een hele onderneming en vergt in veel gevallen al wat meer moed. Laat staan als je ingesteld bent om te vragen om een extra dagje vrij voor je mentale gezondheid. Maar in plaats van je instellen op een negatief antwoord of een zenuwslopend gesprek, moet je beseffen dat je mentale gezondheid net zo belangrijk is als je fysieke gezondheid. Als dit compleet tot je doorgedrongen is, kan je makkelijker met je baas in gesprek gaan en aan hem/haar uitleggen wat voor voordelen het heeft voor het bedrijf. Jij zal namelijk een stuk meer opgeladen terug komen op de werkvloer. Klaar om weer te knallen!
Lees ook: ‘Zo kun je een burn-out voor zijn’
2. Hou je bezig met het beleid van je werk
Werk je ergens waar mensen vaker een dag kunnen opnemen voor hun mentale gezondheid? Dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over het aanspreken van je baas. Zorg wel dat je voor jezelf goed op een rijtje hebt waarom je deze dag hard nodig hebt zodat je dit duidelijk kan communiceren met je baas. Ben je niet bekend met of jouw werk doet aan mentale gezondheidsdagen? Breng dan eerst een bezoekje aan de HR-afdeling om te vragen wat het beleid daarvoor is. Zij kunnen je eventueel ook van al je zorgen afhelpen.
3. Hou het kort en krachtig
Vragen om een vrije dag voor je mentale gezondheid hoeft niet een uitgebreid betoog te worden over waarom je het zo hard nodig hebt. Oefen even met wat je wil zeggen om te zorgen dat je geen onnodige details deelt met je baas. Zo zou je ook niet zo snel vertellen over alle details van je voedselvergiftiging. Hou het dus kort en krachtig en specificeer niet te veel, dat is niet nodig.
4. Vind de juiste woorden
Maar nu de hamvraag: wat moet je dan precies zeggen? In plaats van in detail uitleggen wat je allemaal dwars zit en waar je in je persoonlijke leven aan moet werken is het beter om de reden algemeen te houden en deze te linken aan wat het beste is voor de werkvloer. Laat duidelijk merken dat het beter is voor jezelf – en daarmee dus ook voor je naaste collega’s en de afdeling – als jij weer even helemaal kan opladen en je gedachten op een rijtje kan krijgen. Zo toon je aan dat je een toegewijde werknemer bent, maar kan je wel aangeven dat je even een oplaadmoment nodig hebt.
5. Neem goed gebruik van de tijd
Is het gelukt om een vrije dag te krijgen? Hoera! Dan is het nu tijd om te ontspannen. Dit houdt dus in dat je je niet mag bezighouden met werk of alle dagelijkse taken die nog op je lijstje staan. Maak in plaats daarvan gebruik van je vrije tijd door dingen te doen die jij fijn en ontspannend vindt. Is dit een taart bakken? Top, bak een taart! Wil je de hele dag op de bank liggen en films kijken? Dan doe je dat. Niemand houdt je meer tegen vandaag. You do you!
Bron: Realsimple.com