4 tips voor het creëren van een fijne thuiswerkplek
27 oktober 2020
Uit onderzoek blijkt dat 44 procent van de thuiswerkers niet beschikt over een Arbo-verantwoorde thuiswerkplek. Wat kun je daaraan doen?
Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat veel van de mensen die door corona gedwongen zijn om thuis te werken veel fysieke klachten hebben. Het gaat vooral om schouder-, nek-, rug- en armklachten. Maar liefst 44 procent van de ondervraagden blijkt geen Arbo-verantwoorde thuiswerkplek te hebben. Wij hebben tips om daar verandering in te brengen.
1. Kies de juiste plek
De eerste stap: vind de plek waar je het meest productief bent. Als je in een klein appartement woont, heb je misschien niet veel opties, maar in een groter huis is het het slimst om te kiezen voor een plek die rustig is. Het liefst kies je voor een plek die niet in de buurt is van mogelijke afleiding (zoals je televisie of je voorraadkast) en waar veel natuurlijk licht binnenvalt.
Als je kinderen thuis zijn: afhankelijk van hun leeftijd en in hoeverre ze toezicht nodig hebben, is het verstandig om je thuiswerkplek op te zetten dicht bij waar zij met hun schoolwerk bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de keukentafel terwijl je kinderen aan de eettafel aan het werk zijn.
Lees ook: ‘4x efficiënt thuiswerken’
2. Gebruik goed licht
Om te voorkomen dat je last van je ogen krijgt is het belangrijk om goed licht te gebruiken tijdens het werken. Kies bijvoorbeeld een thuiswerkplek dicht bij het raam. Heb je extra belichting nodig? Overweeg dan om een vloerlamp of tafellamp uit een andere kamer te gebruiken om je ‘bureau’ goed te belichten. Voelen je ogen moe aan na je eerste dag thuiswerken? Dan is het tijd om het licht een boost te geven. Zet je huidige lampen anders neer of voeg nog een lichtbron toe aan je werkplek.
3. Maak jezelf zo comfortabel mogelijk
Als thuiswerken niet iets is wat je gewend bent te doen, is het misschien lastig om een goede bureaustoel te gebruiken. Tijd om de een na beste oplossing te vinden. Zorg dat je een houding vindt met een tafel en een stoel waarbij je niet voorovergebogen aan het werk gaat. Een stoel die comfortabel is en je rug ondersteunt is ideaal. Een kussen of deken kan je helpen het nog wat comfortabeler te maken. Ook kan je je eigen standing desk maken, bijvoorbeeld bij het aanrecht. Gebruik boeken om je laptop op de juiste hoogte te zetten. Of je nu gaat zitten of staan, creëer een thuiswerkplek die je stimuleert je rug in één lijn te houden zodat je niet voorover hoeft te buigen om het beeldscherm te zien.
4. Sluit alles aan en test
Zorg dat je thuiswerkplek op een handige plek zit, namelijk in de buurt van een stopcontact. Of gebruik een verlengsnoer om je computer, telefoon en printer tegelijk aan te kunnen sluiten op stroom. Ga je veel video calls doen vanuit huis? Test dan ook even je werkomgeving wanneer je je camera aan hebt staan. Een muur die niet te afleidend is en goede belichting zorgen ervoor dat de kwaliteit van je video een stuk beter wordt. Test ook gelijk de sterkte van het WiFi om te voorkomen dat de verbinding middenin de call wegvalt. Better safe than sorry!
Bron: Realsimple.com