Positiviteit

Hoe kun je positiviteit cultiveren zonder de nare kanten van het leven te ontkennen?

Negativiteit voert de boventoon omdat het ons even wakker schudt en de media zo meer aandacht (en dus inkomsten) oplevert. Het betekent echter niet dat alles in deze wereld ook echt negatief is. Integendeel, heel veel goede mensen doen elke dag heel veel goede dingen — voor hun medemensen, voor dieren, voor de natuur in…

Negativiteit voert de boventoon omdat het ons even wakker schudt en de media zo meer aandacht (en dus inkomsten) oplevert. Het betekent echter niet dat alles in deze wereld ook echt negatief is. Integendeel, heel veel goede mensen doen elke dag heel veel goede dingen — voor hun medemensen, voor dieren, voor de natuur in het algemeen.

Lees ook:Angst voor coronavirus? Deze mindfulness-oefeningen houden je nuchter en rustig

Bewust kiezen voor positiviteit; hoe doe je dat?

Je kent ze vast wel, die types die elke tegenslag zenuwachtig weglachen omdat ze koste wat het kost positief in het leven willen staan. Je voelt aan alles dat hun opgewektheid slechts een dun laagje vernis is. Er is niets mis aan positief willen zijn, maar het is goed om bij jezelf te onderzoeken of je positiviteit naar ontkenning van de werkelijkheid neigt. Met mindfulness onderken je dat er veel leed in de wereld is, èn kies je bewust voor de weldadige kracht van positiviteit. Maar hoe doe je dat precies?

Positiviteit tip 1: kijk naar positieve acties in je eigen wereld

We weten allemaal dat er verschrikkelijke misstanden in de wereld zijn. Mensen en dieren worden vernederd, uitgebuit en vermoord, terwijl de natuur uitgeput raakt door het ongebreidelde streven naar macht en winst. Ondanks dat je niet je ogen hoeft te sluiten voor deze misdrijven, hoef je de berichtgeving erover ook niet elke minuut van de dag tot je te nemen. 

Realiseer je dat jij, als individu, niets aan politieke corruptie en georganiseerde misdaad kunt doen. Ja, je kunt je er eindeloos zorgen over maken, waardoor je je misschien iets minder schuldig voelt. Maar gepieker kan niet dit soort situaties helaas niet verbeteren. Accepteer dat je wereldwijde misstanden omtrent mensen- en dierenrechten niet kunt oplossen. Integendeel, hoe meer je je erover opwindt, hoe negatiever je zult worden. En dat heeft niet alleen een negatief effect op je welzijn, maar ook op je relaties.

Om dit tegen te gaan, is het beter om de invloed van de media op je leven te beperken. Zeg de krant op en kies een abonnement op een inspirerend magazine, zoek radiozenders die muziek uitzenden in plaats van eindeloze discussies over wat er allemaal mis is in de wereld, en laat de schreeuwerige nieuwswebsites links liggen. Sta jezelf één keer per dag kort toe om de belangrijkste berichten tot je te nemen, en laat het daarbij.

Met de aandacht die je hiermee vrijmaakt kun je eens goed om je heen kijken en positieve acties in je eigen wereld opmerken: de vuilnisman die een deuntje fluit, de buurman die rommel in het park opruimt, schoolkinderen die een run voor een goed doel organiseren. Zo zie je met eigen ogen dat er goede mensen in je omgeving zijn die goede dingen doen. Dat kweekt vertrouwen en geeft je emotionele welzijn een positieve boost.

Positiviteit tip 2: houd negatieve mensen op afstand

Negatieve mensen geven je het gevoel dat ze extreem goed geïnformeerd zijn en het beste met je voor hebben. Om de haverklap creëren ze de kans om je hun ‘wijsheden’ en waarschuwingen op te dringen. Wat het onderwerp ook is, zij zullen er een aanleiding in vinden om hun inktzwarte visies te spuien. De mindfulness-filosofie raadt ons in dit soort situaties aan om niet te reageren, zodat het vuur van hun negativiteit vanzelf zal uitdoven. Mijn ervaring is echter dat het zo niet werkt. Door niet te reageren denken negatievelingen namelijk dat je het met hen eens bent, en zullen ze je met nog meer bizarre theorieën vol achterdocht en wantrouwen lastigvallen.

Hoe dan ook, je kunt met negatieve mensen geen betekenisvolle relatie opbouwen, omdat het zenders zijn die niet willen ontvangen. Ze willen slechts hun mening spuien, en missen de emotionele ruimte om oprechte interesse in jouw gevoelens en gedachten te hebben.

Houd deze mensen dus bewust op afstand. Je kunt het nooit van hen winnen en ze voegen niets toe behalve frustraties en boosheid. Steek liever tijd en aandacht in mensen die je een goed gevoel geven, die naar je luisteren, en die je waarderen voor wie je bent.

Positiviteit tip 3: focus op je goede kanten

Wij zijn geneigd om onze ‘fouten’ uit te vergroten terwijl we onze successen bescheiden weglachen. Hoe nobel bescheidenheid ook lijkt, op de lange termijn ondermijnt het je zelfvertrouwen. Ik werk veel met klanten die mentaal vastgelopen zijn, omdat zij elk van hun gedachten en acties onder de microscoop leggen en genadeloos veroordelen. Het is goed om met een afstandje naar je eigen functioneren te kijken en het bij te sturen als dat nodig is. Maar het is ongezond om jezelf elke dag opnieuw af te straffen voor vermeend falen dat alleen in jouw hoofd bestaat. Dit overdenken geeft je het idee dat er echt iets mis is met jou, en dat je gefixt moet worden.

Realiseer je dat je mindset slechts uit balans is door verkeerde denk-methoden. Het mooie aan ons menselijke brein is, dat het flexibel is en niet alleen nieuwe, gezonde gewoonten kan aanleren, maar oude, inefficiënte gewoonten kan afleren.

Om je denken te helpen focussen op positiviteit, zorg je dat je elke dag iets over jezelf opschrijft wat je goed hebt gedaan. Kies eenvoudige successen, zoals het feit dat je hebt leren lezen en schrijven. Het lijkt misschien geen echte prestatie want iedereen die je kent kan het… maar je hebt het toch maar mooi voor elkaar gekregen! Misschien heb je een leuke email naar je beste vriendin geschreven: ook dat noteer je ’s avonds in je schrift.

Door je goede eigenschappen en acties te onderkennen en vervolgens bewust in het zonnetje te zetten, bied je tegenwicht aan negativiteit over jezelf en je functioneren. Het is belangrijk om consistent aan je zelfvertrouwen te werken, omdat je met zelfvertrouwen gewoon een leuker, relaxter, geduldiger en evenwichtiger persoon bent. Je zit daardoor niet alleen zelf lekkerder in je vel, maar ook je naasten zullen de vruchten plukken van jouw positieve houding.

Een nieuwe dimensie

Het bewust praktiseren van positiviteit vereist mentale kracht omdat je voortdurend tegenwicht moet bieden aan de constante stroom van negativiteit die elke dag vanzelf op je afkomt. Daarom is bewust positief denken niet zomaar een of ander naïef spelletje. Het is een principiële keuze die doorzettingsvermogen en onderhoud vereist. Maar zodra je positiviteit cultiveert, zul je je innerlijk rustiger voelen, minder snel uit over de rooie gaan, en een stuk sterker in je schoenen staan. 

Meer lezen? Je vindt nog meer tips en praktisch advies in Marisa’s uitgebreide artikel over positiviteit

Meer over Marisa

marisa garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau (51) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform waar je nog veel meer no nonsense mindfulness-oefeningen vindt. Ook lanceert het stel binnenkort MindSpa, een in-office mindfulness-concept dat werknemers helpt om werkstress te verminderen, creativiteit te stimuleren en holistisch leiderschap te bevorderen.

Gerelateerde artikelen