emotionele-veerkracht-opbouwen-tips

Zo bouw jij emotionele veerkracht op

Je kan veel leren over mensen door te kijken naar hoe ze reageren op stressvolle, verdrietige of zelfs traumatische gebeurtenissen; worden ze boos of raken ze in paniek? De manier waarop je reageert op een onvoorziene situatie wordt ook wel je emotionele veerkracht genoemd. Denk jij dat jouw emotionele veerkracht wel wat groter zou kunnen zijn? Volg dan de volgende 5 tips om je emotionele veerkracht op te bouwen en te verbeteren.

Lees ook: ‘6 manieren om morgen gelukkig te zijn dan vandaag

1. Streef naar optimisme

Om je emotionele veerkracht een boost te geven kan het heel waardevol zijn om een optimistische mindset aan te nemen. Je kan dat iedere dag oefenen door uitdagingen als tijdelijk te ervaren in plaats van permanent, door je ‘fouten’ als keuzes te bestempelen in plaats van als onveranderbare persoonlijke kenmerken en je te beseffen dat onze focus op controle in onszelf zit in plaats van erbuiten. Stimuleer jezelf om te veranderen wat je kan en accepteer wat je niet kan veranderen. Laat bijvoorbeeld de negativiteit van een ervaring niet constant in je hoofd rondspoken, maar denk na over hoe deze ervaring jou – en anderen – in het vervolg zou kunnen helpen.

2. Probeer mindfulness en meditatie

Het kan helpen om te werken aan gedrag wat onze emoties kan helpen reguleren. Door middel van mindfulness en meditatie versterken we onze prefrontale cortex, waardoor onze fight-or-flight reactie minder heftig zal zijn. Hierdoor kunnen we onze emoties in stressvolle situaties beter beheersen. Ook helpt mindful mediteren mensen te focussen op het heden, waardoor we makkelijke negatieve, positieve én neutrale gevoelens kunnen accepteren. Hierdoor bouwen we dus ook een tolerantie en veerkracht op.

3. Ga regelmatig sporten

Naast meditatie kan ook sporten je helpen om beter met stress om te gaan. Het gaat dan wel om sporten waarbij je variabele hartslag stijgt, zoals hardlopen of yoga. Zo leert je lichaam namelijk beter om je hartslag te reguleren, waardoor je minder snel overstuur raakt in gevoelige situaties.

4. Doe aan zelfreflectie

Het is natuurlijk altijd goed om naar persoonlijke overwinningen en heftige momenten in je leven te kijken om te zien wat je ervan hebt geleerd en hoe je er in het vervolg mee om zou gaan. Door je ervaringen genoeg tijd en ruimte te geven en jezelf te laten herstellen voor je jezelf weer blootstelt aan dergelijke situaties, kan je er beter mee om leren gaan. Ga dus niet constant je journalpogingen over een negatieve gebeurtenis teruglezen, want hierdoor blijf je in het negatieve gevoel hangen.

5. Laat je inspireren door anderen

Als laatste is het altijd een goed idee om naar anderen te kijken. Niet om jezelf te vergelijken, maar om te leren van hoe mensen omgingen met soortgelijke situaties als die van jou. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biografieën van mensen die bepaalde uitdagingen hebben moeten overwinnen, bijvoorbeeld een blessure, een depressie, het verlies van een geliefde of loopbaanproblemen. Geloof ons, er is altijd een verhaal te vinden waarmee je jezelf kunt identificeren en waarin iemand juist die uitdaging waar jij nu tegenaan loopt heeft overwonnen – net zoals jij dat zal doen!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen