foods-nooit-invriezen vriezers kerstdiner

6 verrassende foods die je nooit moet invriezen

Ben jij beste vrienden geworden met je vriezer en zorg jij ervoor dat je altijd een flinke voorraad eten in huis hebt, just in case? Dan wil je dit zeker lezen. Er is namelijk ook een aantal verrassende foods die je beter niet kan invriezen…

1. Hardgekookte eieren

Het gekookte eiwit van hardgekookte eieren gaat niet goed samen met een vriezer. Wanneer je de hardgekookte eieren ontdooit hou je namelijk een hard, rubberachtig ei over waar niemand trek in heeft. Je kan wel rauwe eieren invriezen, maar het is beter om de eieren uit de schil te halen en per stuk in een ijsblokjesvorm in te vriezen. Zo kan je ook eierdooiers bewaren voor een later moment wanneer je een recept maakt waar je alleen het eiwit voor gebruikt.

Lees ook: ‘7 grote fouten die je maakt met je vriezer

2. Komkommers

Komkommers zijn een perfect voorbeeld van een groente die zo veel water bevat dat ze onbruikbaar worden als ze bevroren zijn (tenzij je ze wil gebruiken voor in een groene smoothie, natuurlijk!). Ontdooide komkommers worden namelijk drabbig en oneetbaar, en lijken totaal niet op hun knapperige zelf. Heb je te veel komkommers in huis om in een keer te gebruiken? Vries dan het deel in wat je voor smoothies gebruikt en bewaar de rest in je flink koude koelkast.

3. Mayonaise

Wanneer je mayonaise invriest zal het er normaal uit blijven zien zolang het bevroren is. Op het moment dat je het gaat ontdooien zal je zien dat de textuur van de saus compleet verandert. Mayonaise bestaat uit een mengsel van olie, eidooiers, azijn of citroen en kruiden. Wanneer mayonaise ontdooit, zal die emulsie breken, waardoor je alleen vloeibare, zuurhoudende delen en olie drijvend op de eidooiers overhoudt. Je zou het technisch gezien nog kunnen eten, maar gesmolten mayonaise is toch lang zo lekker niet als verse mayonaise. Je zou kunnen proberen om de emulsie weer terug te krijgen door een mixer te gebruiken, maar wellicht moet je extra water toevoegen om de ingrediënten weer met elkaar te laten mixen, waardoor de mayonaise dunner wordt. Long story short: je kan mayonaise beter niet invriezen.

4. Sla

Heb je weleens gehad dat je koelkast te koud stond en de sla achterin je koelkast licht bevroren was? Dan heb je waarschijnlijk ook doorgehad dat je die slablaadjes beter niet kan laten ontdooien… De sla wordt er namelijk nat en slijmerig van – niet bepaald lekker om salades mee te maken. Sla zit namelijk vol water en wanneer water bevriest, zet het uit. Hierdoor kunnen de celwanden van groenten beschadigd raken, wat ervoor zorgt dat bevroren groenten vaak lang zo knapperig niet zijn als de verse variant. En dat geldt dus ook voor je slabladeren…

5. Zachte kaas

Alle kaas zal wat van textuur veranderen als je ze invriest, maar zachte, smeuïge kazen (zoals brie en camembert) zullen er een stuk slechter uitkomen dan een harde kaas als Parmezaan. Zachte kazen bevatten namelijk meer water en vet, waardoor ze waterig worden als ze ontdooien. Je kan daarom het beste maar evenveel kaas kopen als je in twee weken op kan, want veel langer dan dat kun je ze niet bewaren en invriezen is dus geen optie…

6. Rauwe aardappels

Heb je weleens geprobeerd rauwe aardappels in te vriezen en daarna te gebruiken voor je avondmaaltje? Dat kan je beter niet doen… Wanneer rauwe aardappelen ontdooien zullen ze verkleuren en soms zelfs zwart worden, wat een duidelijk teken is dat ze niet langer eetbaar zijn. Heb je te veel aardappels en wil je ze graag wat langer kunnen bewaren? Bak, blancheer, pureer of grill je aardappeltjes dan en vries ze vervolgens in, dan kan je langer van ze genieten.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen