Angst voor Coronavirus? Deze mindfulness-oefeningen houden je nuchter en rustig
12 maart 2020
Het coronavirus is hét gesprek van de dag, maar is het nodig om je leven erdoor te laten beheersen? Mindfulness-expert Marisa Garau geeft tips om rustig te blijven.
Sinds enkele weken zijn we massaal in de greep van het Coronavirus. Terwijl vakantievluchten gecanceld worden, cruise ships aan de ketting worden gelegd, landen in volledige lockdown gaan en de beurzen kelderen, besteden de media uitputtend aandacht aan deze nieuwe bedreiging. Kranten en magazines staan er bol van en TV-programma’s struikelen over elkaar om het laatste nieuws als eerste te kunnen brengen. Tel daarbij de talloze discussies op die via social media uitgevochten worden, en de chaos is compleet.
Lees ook: ‘Voorkom werkstress met dit praktische mindfulness-stappenplan‘
Angst
Niet zo vreemd dat je steeds meer angst ontwikkelt voor deze onzichtbare vijand die reeds duizenden mensenlevens wereldwijd heeft opgeëist. Toch is het beslist niet nodig om je hele leven te laten beheersen door dit virus. Mindfulness-expert Marisa Garau geeft je vier mindfulness-oefeningen die ook jou zullen helpen om de angst voor het virus buiten de deur te houden.
1. Laat je angst anderen niet aantasten
Het is normaal om geschokt te zijn door een bedreigende ontwikkeling die de hele wereld aangaat, maar probeer niet in die angst te zwelgen. Realiseer je dat angst, net als een virus, besmettelijk is. Hoe angstiger jij bent, hoe meer mensen in je omgeving die negatieve vibe zullen oppikken. Verlies jezelf dus niet in eindeloos geklets over de nieuwste Corona-gevallen, wie er wel en niet in quarantaine is, en hoeveel mensen er inmiddels aan overleden zijn. Houd jezelf bewust in. Zo blaas je geen zuurstof in dat gevaarlijk smeulende vuur, en kunnen de vlammen van je angst daadwerkelijk doven.
Heb je kinderen, wees dan extra alert op je eigen houding en woorden. Kinderen zijn kwetsbaar en verwachten dat hun ouders sterk zijn en hen zullen beschermen. Je hoeft heus niet alles zenuwachtig weg te lachen, maar infecteer je kinderen niet met je eigen angst. Als je je angstig voelt, maak dan samen met je kids een lijst van alles wat goed en fijn is in jullie leven. Dit geeft vertrouwen en zorgt voor een positieve mindset, zowel voor jou als voor je kinderen.
2. Wees je bewust van de negatieve invloed van media
Op het moment dat er zoiets schokkends als een dodelijk virus de kop opsteekt, springen alle media er bovenop. Je kunt geen zender opzoeken of je ziet beelden van mensen in witte pakken met kapjes voor hun mond. Eng nieuws trekt publiek en dat is goed voor de kijkcijfers. Om onze aandacht vast te houden, gooien de nieuwspresentatoren er nog een flinke schep angst bovenop met suggestieve vragen als: ‘Kunnen we dit in de toekomst vaker verwachten?’ en ‘Voldoen de maatregelen van onze regering wel?’ Het is prima om jezelf kort op de hoogte te stellen van wat er in de wereld gebeurt, maar wees daarna sterk en zet TV of laptop uit. Hoe langer je jezelf blootstelt aan angstig nieuws, hoe meer je angst toeneemt. Laat dit bewust niet toe. Ga daarentegen over tot de orde van de dag en doe de dingen die je normaal ook zou doen.
3. In jouw leven is alles okay
Doordat het nieuws letterlijk in je huis binnendringt, lijkt het alsof het Coronavirus ook in jouw leven aanwezig is. Dat is ’t echter niet. Zodra je de TV uitzet en eens goed om je heen kijkt, zul je zien dat er in jouw leven helemaal niets veranderd is. De inrichting van je huis is nog precies hetzelfde; je kinderen spelen zoals ze altijd spelen; je kookt ’s avonds een lekkere maaltijd en na het eten draai je een was; de dag erna zul je de kinderen naar school brengen en naar je werk rijden. Rationeel weet je, door de lawine aan nieuwsberichten, dat dit virus bestaat. Maar het is niet fysiek aanwezig in jouw leven. Het bestaat slechts bij de gratie van jouw angstige gedachten over het virus en hoe het nu verder moet met de wereld.
Ontnuchter je angstige gedachten door goed rond te kijken in je leven. Ziektes bestaan, ja. Maar jouw leven, waarin alles nog steeds hetzelfde is als vóór de uitbreek van het virus, bestaat ook. En jouw leven is belangrijker dan dat. Je mag best stilstaan bij deze bedreiging, maar schiet er niet in door. Blijf nuchter en zorg ervoor dat je al het goede in je leven mindful opmerkt en waardeert.
4. Blijf niet stilzitten maar neem actie
Als je aangegrepen bent door de berichtgeving over slachtoffers en de dreiging van het virus, kan dit je leven volledig beheersen. Je mist geen elke nieuwsuitzending en je zoekt het internet af naar enge filmpjes en verontrustende berichten. Het opvullen van je geest met schrijnend menselijk leed heeft een negatieve impact omdat je niets aan dit soort omstandigheden kunt doen. Een gevaarlijk virus ligt nu eenmaal buiten de invloed van gewone mensen zoals jij en ik. Alleen regeringen hebben de macht om onderzoekers aan het werk te zetten en een vaccin te laten ontwikkelen. Omdat jij als individu er bijna niets aan kunt doen behalve de hygiène-aanbevelingen in acht nemen, voel je je behoorlijk machteloos. En machteloosheid maakt angstig. Zaak dus om de macht terug te pakken. En dat doe je door zelf de handen uit de mouwen te steken.
Wees bijvoorbeeld eens extra aardig voor je buren. Luister met oprechte aandacht naar je collega. Ga eens op bezoek in de seniorenflat in je wijk en help een handje mee. Of ruim zwerfvuil in het park op terwijl je de hond uitlaat. Kijk eens goed om je heen wat jij kunt doen om de wereld een beetje mooier, vriendelijker en veiliger te maken. We hoeven niet allemaal een Moeder Teresa of Nelson Mandela te zijn om toch waarde toe te voegen aan het leven van anderen. Kijk wat jij in jouw leven kunt doen om er voor anderen te zijn. Zo maak je korte metten met al die nare gevoelens van angst en machteloosheid waarmee dit nare virus je levensvreugde ondermijnt. Je zult merken dat ’t je een positief gevoel geeft. Beter voor jou en beter voor de mensen om je heen!
Over Marisa Garau
Tien jaar lang runde Marisa Garau (51) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform waar je nog veel meer no nonsense mindfulness-oefeningen vindt. Ook lanceert het stel binnenkort MindSpa, een in-office mindfulness-concept dat werknemers helpt om werkstress te verminderen, creativiteit te stimuleren en holistisch leiderschap te bevorderen.