Recept: kruidige aubergine shakshuka met fijngehakt
11 maart 2020
Dit recept laat zien hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Een kruidige pan vol groenten, ei en vegetarisch gehakt: klinkt dat niet heerlijk?
Deze maaltijd is perfect voor tijdensde Nationale Week Zonder Vlees, die van 9 t/m 15 maart plaatsvindt. Durf jij het aan om een week lang het vlees over te slaan? Laat je verrassen door de vegakeuken!
Lees ook: ‘Recept uit Jackfruit: gevulde aubergines‘
Ingrediënten
- 4 eieren
- 4 sneden brood
- 2 aubergines, in blokjes
- 800 g tomatenblokjes
- 300 g Quorn fijngehakt
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 witte ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 5 g peterselie, fijngesneden
- 5 g koriander, fijngesneden
- 2 tl tomatenpuree
- 1 el harissa
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl sumak
- Zonnebloemolie
- zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Snijd het brood, als dit nog niet gesneden is, in plakken van 1 cm dik, verdeel de plakken over een ovenrooster of over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met zonnebloemolie. Rooster de sneden brood 4-6 minuten in de oven totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn. Haal de toast uit de oven en laat afkoelen.
- Verhit zonnebloemolie in een ruime koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden. Voeg de aubergine toe aan de pan en bak 5 minuten mee op middelhoog vuur. Voeg het fijngehakt, de tomatenpuree en tomatenblokjes toe aan de pan, roer alles goed door en laat nog 5 minuten pruttelen. Voeg de knoflook, koriander, peterselie, harissa, rode wijnazijn, paprikapoeder en gemalen komijn toe aan de pan en roer alles nog een keer goed door.
- Maak 4 kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Laat nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Haal de pan van het vuur, verdeel de shakshuka over de borden en serveer met toast, Griekse yoghurt en garneer met sumak.
Recept en beeld: Quorn