9 manieren om alles uit je versproducten te halen met koken
4 maart 2020
Betrap jij jezelf erop dat wanneer je verse groenten gebruikt je vaak een groot deel weggooit? Denk bijvoorbeeld aan de bladeren, stronken of wortels van groenten. Wist je dat je die prima kunt gebruiken tijdens het koken? Wij laten je 9 manieren zien hoe jij alles uit je versproducten kunt halen zonder iets weg te hoeven gooien.
Lees ook: ‘4 dingen die je dagelijks eet die waarschijnlijk over de datum zijn’
1. Maak bouillon
Het is natuurlijk niet heel nieuw om onderdelen van dierlijke producten te bewaren om bouillon mee te maken, maar het is ook een perfecte optie om meer uit je groenten te halen. Er zijn verschillende manieren om groenten te gebruiken voor een heerlijke bouillon:
- Hou stukjes groenten over om in de vriezer te bewaren, zodat je ze later voor een soepje kan gebruiken
- Bewaar delen die je normaal gesproken weg zou gooien, zoals de topjes van wortels, het hart van slakroppen en bloemkool, noem het maar op. Vermijd bietjes, die maken je bouillon namelijk rood.
- Je kan verschillende varianten maken als het gaat om de verhouding water en groenten, maar hou in ieder geval 250 milliliter water per pond groenten aan
- Combineer groenten, water, knoflook en kruiden voor een heerlijke bouillonmix. Laat het een uurtje koken en zeef de bouillon vervolgens zodat je hem kunt gebruiken voor soepen en andere recepten.
2. Bewaar aardappelschillen
Aardappelschillen bevatten vezels en andere voordelige voedingsstoffen, waardoor je dus veel voedingsvoordelen misloopt als je ze weggooit. Als je een recept hebt waarbij je aardappels moet schillen heb je een aantal alternatieven: je kan de aardappels wassen en de schil eromheen laten om de meeste voedingsstoffen eruit te kunnen halen of je kunt de schillen los bakken in de oven met wat olijfolie en kruiden als een heerlijk bijgerecht.
3. Maak bloemkoolrijst
We zijn allemaal gewend om bloemkool- en broccoliroosjes te eten, maar ook de stronken zijn eetbaar – en heel lekker! Hoe je ze kunt gebruiken? Schil de buitenkant van de stronk en snij de stronk vervolgens in kleine stukjes, die je dan mee kunt roosteren met de roosjes. Ook kan je ze in smalle stroken schillen voor door de salade of je keukenmachine gebruiken om er bloemkool- of broccolirijst van te maken. Ook kan je de bladeren prima gebruiken voor wokgerechten en salades, zonde om weg te gooien dus!
4. Gooi geen stelen weg
Niet alleen de stronken van groenten zijn prima eetbaar, ook de stelen kun je gewoon gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de stelen aan je verschillende soorten sla, boerenkool, etc. Ze zitten ook nog eens boordevol vezels. Je kan ze gebruiken door ze in stukjes te snijden en ze te bakken voor een extra crunch tussen de zachte bladeren. Je kan ze los eten, door de pasta gebruiken of aan een fijne bouillon toevoegen.
5. Bak de bietenwortels
Je bent waarschijnlijk gewend om alleen de bieten zelf te gebruiken, maar als je de wortels van deze rode groente in de oven roostert, komt hun natuurlijke zoetheid omhoog. Hoe fijn is dat voor op salades, wraps en door rijstgerechten heen – precies!
6. Bewaar selderijstroken
Ieder stukje van selderijstengels is eetbaar – ja, echt waar. Snij dus vooral de hele selderij op, want het is natuurlijk zonde om dat weg te gooien. Je kan de selderij ook in slierten snijden met een dunschiller, zodat je deze door een salade kan verwerken. Ook werkt selderij heel goed in een soep of als garnering.
7. Experimenteer met pesto, dressings en andere sauzen
Met pesto kan je werkelijk alle kanten op! Dat houdt dus in dat je er iedere groentesoort, kruidensoort en slasoort doorheen kan verwerken. Hetzelfde geldt voor vinaigrettes en andere simpele sauzen, dressings en marinades. Heb jij dus nog wat producten over waarvan je niet goed weet wat je ermee moet of wat niet genoeg is om een hele maaltijd mee te kunnen maken? Maak er dan een lekker sausje van!
8. Geef een twist aan het dessert
Wie zei dat er geen groenten door je toetje heen kunnen zitten? Heb jij weleens geprobeerd courgettebrood, wortelmuffins, citroencake of pompoentaart te maken? Voordat je een versproduct weggooit wat bijna over datum is, kijk eerst even of je deze op creatieve manier in een lekker baksel kan verwerken. Ook kan je het pureren om in toekomstige toetjes te gebruiken. Tot die tijd kun je het invriezen – hoe handig?
9. Kook met het topje van wortels
Je ziet tegenwoordig niet vaak meer wortels inclusief hun groene topje, maar als we ze dan wel tegenkomen, dan kan je ze beter gelijk goed gebruiken! Zo kan het juist voor meer textuur en karakter in een maaltijd zorgen als je ze wel gebruikt tijdens het koken in plaats van ze eraf te snijden en weg te gooien. Ook kunnen ze prima functioneren als vervanger voor koriander en peterselie. Zorg er wel voor dat je je wortels koopt bij een goede supermarkt die biologische wortels met topje aanbiedt, anders is de kans groot dat ze vol met zand zitten. Ook kan je de wortel zelf en het topje het beste apart van elkaar bewaren, aangezien het groen op het topje vocht uit de wortel onttrekt, waardoor deze sneller uitdroogt.
Bron: Realsimple.com