We kampen steeds vaker met slaapproblemen
20 augustus 2019
Maar liefst 24 procent van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had afgelopen jaar slaapproblemen, zoals moeite met in slaap vallen, moeite om door te slapen of te vroeg wakker worden.
Dit blijkt uit cijfers van de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), meldt NOS.nl.
Deelnemers aan de enquête werd gevraagd of ze de afgelopen twee weken last hadden van slaapproblemen. Bijna een kwart van de ondervraagde gaf toe te kampen met slaapproblemen. In 2017 lag dat percentage nog op 21 procent.
Lees ook: ‘16 minuten slaaptekort maakt je minder productief‘
Klachten
Van degenen die bekennen dat ze problemen hebben met slapen zegt maar liefst 40 procent dat ze zo slecht slapen dat het hun dagelijkse functioneren beïnvloedt. Zo hebben ze last van concentratieproblemen, een slecht humeur en vergeetachtigheid.
Slaaptekort is epidemie
In een eerder artikel op Sante.nl meldden we dat Matthew Walker, auteur van het boek ‘Why We Sleep’, spreekt over een epidemie als het gaat om slaaptekort. Walker doet al jarenlang onderzoek naar slaap. Het blijkt dat in 1942 slechts acht procent van de mensen zes uur of minder sliep. Nu is dat bijna de helft van de mensen.
Oorzaken
Volgens hem zijn er verschillende oorzaken waardoor mensen steeds vaker last hebben van een slaaptekort.
- We zitten te lang achter een scherm. Het licht van het scherm draagt niet bij aan een goede nachtrust.
- Volgens Walker vervaagt de grens tussen werk en privé steeds meer.
- Alcohol: het zorgt ervoor dat je ontspant, maar heeft effect op je diepe slaap.
- Als je wakker wordt en je maakt je druk om iets dan wordt het lastig om dan de slaap weer te vatten. Een oplossing kan zijn om het van je af te schrijven. Door te schrijven, geef je je hersenen een signaal dat je een probleem al een beetje verwerkt.
- Cafeïne. Ben je een koffieliefhebber? Neem dan tegen de avond alleen nog cafeïnevrije koffie, zodat je beter kunt slapen.