Recept voor zwartebonenballetjes met plantaardige tzatziki
7 juli 2024
Plantaardig barbecueën moeilijk? Het valt best mee. De schappen liggen vol met kant-en-klare worsten, burgers en balletjes. Maar niets smaakt zo lekker als wanneer je het zelf maakt, toch?
Probeer deze zwartebonenballetjes met plantaardige tzatziki eens. Voor een barbecue kun je ze aan een spies doen.
Ingrediënten voor de zwartebonenballetjes
- 400 gram zwarte bonen
- 200 gram havermeel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 tenen knoflook
- 1 grote ui
- 1 handje verse peterselie
- 1 theelepel gerookte paprika
- peper en zout
Lees ook: dit zijn de 7 gezondste koolhydraten
Ingrediënten voor de plantaardige tzatziki
- 1/2 komkommer, geraspt
- 250 ml plantaardige variatie op yoghurt (bijvoorbeeld van soja)
- 2 eetlepels citroensap
- 1 teen knoflook
- peper en zout
Bereidingswijze
1. Voeg alle ingrediënten voor de zwarte bonen balletjes toe aan een keukenmachine en blend tot een geheel. Er mogen best nog wat stukjes in zitten voor de structuur, maar het moet wel aan elkaar kleven. Als het te droog is, kun je wat olijfolie toevoegen. Is het te nat? Voeg dan extra havermeel toe.
2. Rol balletjes van het deeg.
3. Bak de balletjes in een laagje olijfolie ongeveer 1-2 minuten per kant. Je kunt ze nu in de koelkast bewaren tot je gaat barbecueën.
4. Voor de barbecue rijg je de balletjes aan een spies. Grill de zwarte bonen balletjes ongeveer twee minuten per kant.
5. Maak ondertussen de tzatziki door alle ingrediënten door elkaar te mixen. Serveer de tzatziki met de zwarte bonen balletjes.
Plantaardig barbecueën met zwarte bonen balletjes, zo kan het ook!
Recept en beeld: Zokanhetook.nu
Lees ook: Wat voor soorten noedels zijn er
Tip van de redactie
Wilma Van Grinsven-Padberg onthult in dit boek de geheimen van de mediterrane levensstijl, waarom het zo gezond is en wat de mensen in deze regio eten. Ontdek de recepten van lokale foodies voor een heerlijke en gezonde start! Voor meer informatie klik op onderstaande button.