Simone: Zero Waste in de keuken
28 maart 2018
Na ongeveer twee jaar Zero Waste leven merk ik dat er één moment is waarop het het meest uitdagend is om op je afvalproductie te letten: met eten.
Als je in de supermarkt rondloopt zit bijna alles in verpakkingen. Soms zit zelfs vers groenten en fruit in een verpakking. Eerder schreef ik al hoe je zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen kunt doen.
Maar er komt veel meer bij kijken dan boodschappen doen. Hoe ga je er bijvoorbeeld mee om als je moe thuiskomt en echt niet meer wil koken, of als je je verslaapt en snel de trein moet halen en daardoor geen tijd hebt om te ontbijten? En als je nou echt ontzettend veel zin hebt in een zak chips, hoe pak je dat aan? Ik deel graag mijn tips.
Wees voorbereid
Bereid je voor op onverwacht boodschappen doen onderweg. Ik heb bijvoorbeeld altijd een zakje in mijn tas zitten. Handig als ik onderwerp bedenk dat ik nog een brood of handje sperziebonen nodig heb. Zo hoef ik geen plastic zakjes te gebruiken.
Meal preppen
Iets wat ik regelmatig doe is meal preppen. Niet dat ik dan een hele dag in de keuken sta en al mijn eten voor de hele week klaarmaak. Voor veel mensen werkt dat goed, maar ik doe het op een iets andere manier. Zo maak ik meestal een of twee keer in de week een grote hoeveelheid avondeten wat bijvoorbeeld curry, dahl, of hutspot kan zijn. Daar kan ik een paar dagen van eten. Op de andere dagen kook ik de dag zelf een maaltijd. Maar door voor een aantal dagen al eten klaar te hebben, valt de verleiding om bijvoorbeeld Thuisbezorgd te gebruiken of langs de friettent te gaan grotendeels weg.
Ook maak ik vaak mijn ontbijt de dag van tevoren, omdat ik niet echt een ochtendmens ben, heb ik daar ’s ochtends vaak geen zin in. Ik bak dan bijvoorbeeld een bananenbrood waar ik meerdere keren van kan ontbijten, of ik doe alle ingrediënten voor een smoothie in een beker die ik in de ochtend alleen nog maar hoef te blenden.
Door het voorbereiden van eten valt er vaak al een hoop stress weg omdat je niet snel iets klaar hoeft te maken op het moment dat je honger hebt, want je hebt het al klaar gemaakt voor dit moment. Op mijn blog www.degroenezoektocht.wordpress.com post ik ook iedere zaterdag een meal prep recept wat ik zelf regelmatig gebruik en waar je ook je eigen draai aan kunt geven.
Kijk wat je in huis hebt
Als je zin hebt in een snack kijk dan eerst wat je in huis hebt. Zelf heb ik bijvoorbeeld een pot met popcornmais die ik zelf kan klaarmaken, het is snel, lekker, en net wat gezonder dan andere hartige snacks uit de supermarkt. Of misschien heb je wel wortels of een komkommer en hummus in huis, wat ook superlekker is. Fruit kan ook een lekkere snack zijn, of beleg een cracker of boterham.
Als je echt ergens zin in hebt
Soms heb je gewoon echt ergens heel veel zin in. En dan snap ik dat je geen zin hebt om popcorn te maken of een boterham te smeren. Soms wil je gewoon een reep chocolade of een zak chips. Probeer dan te kiezen voor de duurzaamste optie. Er is veel chocolade te koop die niet in een plastic verpakking zit.
Bij chips kun je het beste kiezen voor een zak die wel van plastic is. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar de normale chipszak is een combinatie van aluminium en plastic, en kan niet gerecycled worden. Vandaar dat deze ook in het restafval moeten. Een plastic zak kan wel bij het plastic afval en daarbij is een grotere kans dat het wordt gerecycled.
Probeer toch niet al te vaak toe te geven aan deze cravings. Dat klinkt wat streng, maar niet alleen zorgt het ervoor dat je minder afval produceert, het scheelt je ook in de kosten, en is vaak een stuk gezonder om niet te eten als we het over producten als snoep, hartige snacks en dergelijke hebben. Wat daarbij kan helpen, is het gewoon niet in huis halen. Als je tijdens je wekelijkse boodschappen een zak chips koopt is de kans dat je hem al heel snel hebt opgegeten best groot. Terwijl als je deze zak chips pas gaat kopen als je er echt zin in hebt zul je zien dat je veel minder vaak chips koopt.
Als je opeens zonder eten dreigt te zitten
Stel je verslaapt je en moet je haasten om naar je werk te gaan. Je hebt geen ontbijt klaar gemaakt van tevoren en je moet echt de deur uit. Dit overkomt ons allemaal wel een keer. Onderweg naar buiten kun je snel een stuk fruit meepakken om in je tas te doen voor onderweg als je dit in huis hebt, en onderweg ergens stoppen om een broodje te halen. Probeer als je onderweg bent en iets wil kopen aan eten eerst te kiezen voor een verpakkingsloze optie, of iets wat je in je eigen verpakking mag doen.
Hier komt het ook heel goed uit als je een zakje in je tas hebt zitten om bijvoorbeeld een broodje in te doen. Is dat geen optie, kies dan een verpakte optie. Het is niet de bedoeling dat je jezelf gaat uithongeren omdat je zo duurzaam mogelijk wil leven. Als je dit doet is de kans dat je later namelijk alsnog iets koopt omdat je heel veel honger hebt groter, en in dat geval koop je waarschijnlijk ook meer eten.
Voor meer tips over eten onderweg lees mijn artikel Zero Waste op pad.
Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Volg me dan op Instagram, en Facebook en op mijn persoonlijke blog De Groene Zoektocht.