Wat kun je doen om oorsuizen te voorkomen?
1 februari 2024
Oorsuizen (tinnitus) komt steeds vaker voor. Door je oren in bepaalde situaties goed te beschermen, kun je voorkomen dat je last krijgt van oorsuizen.
Soms hoor je na een feestje een piep in je oor. Zelfs dat is al een teken dat je oren bloot zijn gesteld aan te veel geluid.
Wist je dat…
1 op de 10 jongeren heeft altijd een piep of suis in zijn oren. Vijf jaar geleden had nog maar 5 procent last van oorsuizen. Zorgwekkende aantallen, want in dit tempo krijgen steeds meer jongeren last van tinnitus.
Tinnitus kan impact hebben op je dagelijks leven. Bijvoorbeeld doordat je je niet meer kunt concentreren.
1. Draag oordoppen als er veel omgevingsgeluid is
Je oren beschermen tegen hard geluid is het belangrijkste om oorsuizen te voorkomen. Tijdens een festival of concert zou je oordoppen moeten dragen. Er zijn tegenwoordig veel soorten oordoppen te koop. Gebruik je ze regelmatig? Dan is het misschien een idee om ze op maat te laten maken.
2. Ga niet bij de speakers in de buurt staan
Ga tijdens een concert of festival niet pal voor de speakers staan. Vlakbij de speakers staan, is geen goed idee voor je oren.
3. Zet je muziek niet te hard
Veel telefoons geven tegenwoordig aan wanneer de muziek te hard staat. Neem deze waarschuwing in acht, of als je apparaat geen waarschuwing geeft: denk er zelf over na. Je oren passen zich aan aan het geluid dat ze horen. Als je de muziek iets zachter zet, wennen je oren daaraan en klinkt het uiteindelijk minder zacht dan je in eerste instantie denkt.
4. Pas op voor infecties
Tinnitus kan ontstaan na een oorinfectie. Zorg ervoor dat je je oordoppen goed schoonhoudt. Heb je last van te veel oorsmeer? Laat je oren liever reinigen bij de huisarts dan dat je zelf huis- tuin- en keukentips probeert.
Tip van de redactie
Het altijd ‘aan staan’, continue prikkels via (social) media en prestatiedruk zorgen ervoor dat onze hersenen overprikkeld raken. Brain Balance Expert Charlotte Labee deelt in Overprikkeld brein de laatste (neuro)wetenschappelijke inzichten over ons vaak overprikkelde en oververmoeide brein. Ze helpt je om symptomen van overprikkeling te herkennen en geeft concrete handvatten om je brein en leven weer in balans te krijgen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Overprikkeld brein
TEKST SANTE MAGAZINE
BEELD GETTYIMAGES