Placeholder

Wat te doen bij een zonnesteek?

Met de hitte ligt een zonnesteek op de loer. Weet jij hoe je een zonnesteek kunt voorkomen en genezen?

Hoe krijg je een zonnesteek?
Je lichaam houdt zichzelf voortdurend op de juiste temperatuur en zelfs op warme dagen gaat dat meestal goed. Verlies je meer vocht dan dat je binnenkrijgt, dan heeft je lichaam te weinig vocht om te verdampen. Je lichaamstemperatuur stijgt dan, als je de warmte er niet uitzweet, krijg je een zonnesteek. Soms kan de lichaamstemperatuur oplopen tot zelfs 42 graden Celsius en dat is levensgevaarlijk.

De symptomen van een zonnesteek
De eerste symptomen van een zonnesteek zijn meestal overmatig zweten, slapte, spierkrampen en hoofdpijn. De symptomen die daarna kunnen optreden zijn onder andere: werwardheid, hoofdpijn, slapte, toevallen, bewusteloosheid, problemen met bewegen, snelle hartslag, koorts, misselijkheid.

Een zonnesteek en nu?
In eerste instantie is het belangrijk om iemand met een zonnesteek uit de zon te halen en diegene genoeg te laten drinken. Trek verder zoveel mogelijk kleding uit en koel iemand met een zonnesteek met natte, koude doeken. Bij een lichte zonnesteek herstellen de meeste volwassen binnen een paar dagen van een zonnesteek. Rust en koelte zijn belangrijk voor het herstel.

Wanneer moet je medische hulp inschakelen?
Een zonnesteek kan ernstig zijn. Bij klachten zoals koorts of bewustzijnsverlies moet je een arts inschakelen. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts. Ouderen en kinderen hebben sneller medische hulp nodig.

Voorkomen is beter dan genezen
Lees onze tips om een zonnesteek te voorkomen.

Beeld: Shutterstock