Hoe herken je een tekenbeet?
11 april 2016
Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat een teek geïnfecteerde bacteriën overdraagt en dat je de ziekte van Lyme oploopt.
Niet altijd een rode kring
Het is bekend dat je alert moet zijn op een rode kring op je huid. Dit is het bekendste symptoom van een tekenbeet, maar niet altijd uit de tekenbeet zich in een rode kring. Soms ontstaat er geen kring. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er bij één op de drie personen een egaal gekleurde vlek ontstaat en die wordt vaak verward met andere huidaandoeningen. Kenmerkend is dat een vlek na een tekenbeet steeds groter wordt.
Wees alert op tekenbeten
Een tekenbeet snel ontdekken verkleint de kans op een infectie, maar het geeft helaas geen garantie dat je niet ziek wordt. Check na een dag in de natuur, het park of het gras daarom altijd de plekjes waar teken zich graag in de huid bijten. Een teek kan zich overal vastbijten, maar liezen, knieholtes, oksels, de haargrens en achter je oren zijn de favoriete plekjes.
De impact van de ziekte van Lyme
Deze week is het de Week van de Teek. Een week om Lyme bekender te maken en de bewustwording te vergroten. Belangrijk, want daar gaat het vaak al mis. Blogger Lisanne heeft chronische Lyme. Ze deelt in de Week van de Teek iedere dag een vlog waarin je kunt zien hoe haar leven eruit ziet en welke impact Lyme heeft. Je vindt haar video's terug op haar blog Lisanneleeft.nl.
Lees ook
Ik heb een tekenbeet, wat nu?
Hoe verwijder je een teek met een pincet?
Tekenbeet: dit geeft de drogist als advies
Beeld: Shutterstock