Waarom krijg ik zo snel blauwe plekken?
9 oktober 2019
Soms weet je precies na welke botsing met welke tafelhoek je een blauwe plek hebt opgelopen. Andere keren lijken ze uit het niets te verschijnen.
Hoe ontstaan blauwe plekken?
Een blauwe plek is een bloeduitstorting onder de huid. Er is een bloedvaatje geknapt. Omdat de huid nog intact is en het bloed zich daaronder ophoopt, zorgt dat voor een blauwe kleur. Hoe ontstaat een blauwe plek precies?
De een heeft sneller last van beurse plekken dan de ander. En soms krijg je er naarmate je ouder wordt ook sneller last van. Dit zijn vijf redenen waarom je snel blauwe plekken krijgt:
1. Je wordt ouder
Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dunner, net als het weefsel vlak onder de huid. De bloedvaten krijgen daardoor minder bescherming, waardoor je sneller een blauwe plek krijgt als je je stoot.
Lees ook: ‘4 oplossingen tegen blauwe plekken‘
2. Het is een bijwerking van je medicijnen
Sommige medicijnen maken je huid dunner, waardoor je sneller een blauwe plek oploopt. Kijk in de bijsluiter van je medicijnen of blauwe plekken of een dunnere huid een van de bijwerkingen kan zijn.
3. Je hebt zwakke bloedvaten en daardoor snel beurse plekken
Het is genetisch bepaald hoe sterk je bloedvaten zijn. Heb je niet zulke sterke bloedvaten dan zul je na een zacht stootje sneller een blauwe plek hebben.
4. Je hebt een vitaminetekort
Een tekort aan vitamine C kan ervoor zorgen dat je sneller blauwe plekken krijgt. Ook vitamine B12 is belangrijk bij het voorkomen van blauwe plekken. Verder is vitamine K van belang voor de bloedstolling. Als je bloedstolling te traag is, kan dat blauwe plekken tot gevolg hebben. Een goed en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk.
5. Je bent onhandig
Het feit dat je een stuntel bent, kan bijdragen aan het aantal blauwe plekken op jouw lijf.
6. Je bent ziek
Bloedarmoede, een leveraandoening en leukemie hebben allemaal beurse plekken tussen de symptomen staan. Raak niet direct in paniek als je een blauwe plek hebt waarvan je de oorzaak niet weet. Bezoek bij twijfel je huisarts.
Bron: Yahoo