Placeholder

Tips tegen roos

‘Ik heb plotseling last van hoofdroos. Wat kan ik ertegen doen?’

Drogist Linda geeft advies:

Hoofdroos is vervelend, maar het kan gelukkig geen kwaad. Waarom de ene persoon wel last van roos heeft en een ander niet, hangt samen met de volgende factoren: de natuurlijke talgproductie, de aanwezigheid van gisten en schimmels en de aanleg voor roos.

Anti-roos shampoo
Hoofdroos laat zich over het algemeen prima behandelen met middelen van de drogist. Er zijn shampoos verkrijgbaar waarin zinkpyrithion of seleensulfide verwerkt is. Deze middelen remmen de aanmaak van talg en de groei van gisten die van nature op de hoofdhuid voorkomen (iedereen heeft ze dus). Ook zorgen deze shampoos ervoor dat er minder schilfering plaatsvindt. Was het haar minimaal twee keer per week met de shampoo. Vaker mag, maar liefst niet iedere dag in verband met de extra talgproduktie die dat op gang zou kunnen brengen. Laat de shampoo vijf tot tien minuten inwerken en spoel het daarna grondig uit.

Wanneer moet ik met roos naar de huisarts?
Mochten bovenstaande middel na een aantal weken geen resultaat hebben, dan is het beter om even langs de huisarts te gaan. Het is ook goed om naar de huisarts te gaan als de huid ontstoken is door het krabben, als er sprake is van haaruitval of als de schilfering er zilverachtig uitziet en ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomt. Een arts kan shampoo met ketoconazol voorschrijven. Deze stof zorgt voor vermindering van het aantal gisten op de hoofdhuid, waardoor de hoofdhuid minder geïrriteerd raakt en kan herstellen. Shampoos met ketoconazol zijn geschikt vanaf 12 jaar. Bij zwangerschap eerst overleggen met de arts.

Tips voor het verbeteren van je hoofdhuid
Tips om roos te verbeteren zijn onder andere lager zetten van de thermostaat. Een hogere temperatuur in huis zorgt namelijk voor een lagere luchtvochtigheid wat niet bevorderlijk is voor roos. Was je haar, tussen de anti-roos behandelingen, met neutrale shampoo en spoel de shampoo heel goed uit. Zeepresten kunnen irritatie veroorzaken. Tot slot raad ik aan om te profiteren van zonnige dagen. Uv-licht heeft namelijk een gunstig effect op de hoofdhuid, dus dan is het extra fijn om een wandeling te maken. Succes met de behandeling!

Beeld: Shutterstock



Wie is Linda?

Linda is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.