Hardloopblessures voorkomen
15 juni 2020
Om ons heen merken we dat hardlopen nog steeds aan populariteit wint. Helaas lopen ook steeds meer mensen hardloopblessures op.
Vorig jaar liepen 710.000 mensen een hardloopblessure op. In 2013 waren dat 640.000 hardlopers en 610.000 in 2012. Vooral bij beginnende hardlopers neemt het aantal blessures toe.
Met deze tips kun je blessures voorkomen
1. Loop op de juiste schoenen
Je weet niet of hardlopen iets voor jou is en dus begin je je eerste rondje op afgetrapte gympen. Hoewel het je geld bespaart, is het niet zo verstandig. Goede hardloopschoenen verkleinen de kans op blessures. Welke schoen goed is voor jouw voeten, is afhankelijk van hoe je loopt en op welk deel van je voet je neerkomt. Vraag bij twijfel advies in een gespecialiseerde sportwinkel.
2. Bouw je training op een goede manier op
Kun je beter stretchen voor of na het hardlopen? De meningen verschillen daarover. Over één ding is iedereen het eens: je kunt niet zomaar op volle snelheid beginnen. Loop daarom als warming-up op zijn minst een paar minuten rustig warm.
3. Doe naast hardlopen ook andere sporten
Om blessures te voorkomen, kun je naast het hardlopen de spieren in je kuiten, bovenbenen, enkels en voeten trainen. Hardlopen verkort je spieren, dus stretch regelmatig en vergeet niet om je bovenlichaam te trainen.
4. Neem voldoende rust
Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, wil je het hardlopen het liefst zo snel mogelijk opbouwen. Begrijpelijk, maar rust is echt heel belangrijk. Houd je aan een hardloopschema en bouw voldoende rustdagen in.
5. Sluit je aan bij een hardloopgroep
Hardlopen kun je heel makkelijk alleen doen. Wanneer je weinig ervaring hebt, kan het verstandig zijn om je aan te sluiten bij een loopgroep. Hier kun je leren van anderen en je houding en looptechniek verbeteren.
Op Voorkomblessures.nl vind je voor verschillende sporten tips om blessures te voorkomen.
Lees ook
> Hoe ga je om met een blessure?
> Blessure: koelen of verwarmen?
> Krijg je sneller blessures als het koud is?