Waaraan herken je een zware hersenschudding?
22 juni 2024
Quinten Timber, feyenoord speler, liep een zware hersenschudding op. Maar wat is een zware hersenschudding eigenlijk? Hoe herken je het en hoe lang duurt het herstel? Santé zocht het voor je uit.
De gewonnen voetbalwedstrijd van Feyenoord tegen AZ kreeg een nare wending door de hoofdblessure vanvoetballer Quinten Timber. Hij moest per brancard het veld verlaten nadat hij een bal in zijn gezicht kreeg. Arne Slot, de trainer, gaf een update over de toestand van de middenvelder. “Timber heeft een zware hersenschudding opgelopen en ligt momenteel apart in een ruimte. Hoewel hij bij kennis is, weet hij nog niet wat de uitslag is of waar hij zich bevindt. Het is een ernstige situatie, maar gelukkig is hij wel bij bewustzijn.” Wij vroegen ons af wat een zware hersenschudding nu precies is. En hoe lang het herstel duurt.
Een zware hersenschudding kan ernstige gevolgen hebben en het is uiteraard belangrijk om deze blessure serieus te nemen. Maar wat is nu precies het verschil tussen een hersenkeuzing en een hersenschudding? De Hersenstichting legt het uit.
Wat is een hersenschudding of een hersenkneuzing?
“De hersenen worden omgeven door vocht. Ze zitten dus los van de schedel. Wanneer je hoofd een klap krijgt, dan ‘schudden’ je hersenen. Wanneer die klap hard genoeg is, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel. Hierdoor kan schade aan de hersenen ontstaan en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden.”
Lees ook: de tien meest voorkomende angsten
Hersenschudding
Een andere omschrijving van hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. Het heeft echter meestal geen blijvende gevolgen. Het herstel kan weken of zelfs maanden duren en je kunt er soms wel klachten aan overhouden. Een hersenschudding kan licht of zwaar zijn.
Hersenkeuzing
Een hersenkneuzing is een middelzwaar tot ernstig traumatisch hersenletsel. Aan zo’n kneuzing hou je echter vaak wel schade over. Ook bij een hersenkneuzing kan het weken tot maanden duren voor je weer hersteld bent. De kans op restklachten is groter dan bij een hersenschudding.
Klachten na een hersenschudding
In 2021 waren er meer dan tachtigduizend mensen met een hersenschudding bekend bij de huisarts. Veel mensen met blijvende klachten na een hersenschudding of hersenkeuzing hebben namelijk moeite met het dagelijks leven en het meedoen in de maatschappij. Bij het expertisecentrum hersenletsel Limburg wordt onderzoek gedaan naar blijvend letsel en klachten.
De onderzoekers denken dat angst een deel van de oorzaak is van de blijvende klachten. Na een hersenschudding moet je namelijk vaak een tijd rust nemen. Sommige mensen zijn daarna te voorzichtig. Ze zijn bang om te veel te doen en bang dat de klachten erger worden als ze te veel doen. Vlak na het trauma is dat niet gek. Maar het kan een probleem zijn als je meer wil doen.
De onderzoekers hebben echter een manier bedacht om deze angst te behandelen. Hierbij worden mensen blootgesteld aan de taken, omstandigheden of de gedachten waar ze bang voor zijn en zijn gaan vermijden. Het idee is dat ze zo leren dat de angst niet terecht is. Op die manier dooft de angst uit en kunnen mensen herstellen van hun klachten.
Herstel
De meeste mensen herstellen gelukkig goed van een hersenschudding. Maar zo’n 15 procent ervaart na ene half jaar nog steeds ernstige klachten. Zoals moeheid, duizeligheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Een standaard nazorgtraject ontbreekt helaas vaak, waardoor je naar huis wordt gestuurd met de opdracht om het een tijdje rustig aan te doen. Precieze adviezen over wat je moet doen zijn er niet altijd.
Bij het VieCuri Medisch Centrum in Venlo is inmiddels een nieuwe aanpak ontwikkeld voor de nazorg na een hersenschudding. Er is ene telefonisch spreekuur voor patiënten die vragen hebben over hun hersenschudding. Binnen twee weken wordt gekeken welke patiënten risico lopen op complicaties of slecht herstel. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld minder goed kunnen omgaan met stressvolle situaties en problemen, en een hoge mate van emotioneel lijden vlak na de hersenschudding. Na twee maanden krijgen die patiënten vervolgens een nieuwe afspraak waarbij ze coaching krijgen bij hun herstel. En als het nodig is krijgen ze extra revalidatie of psychologisch herstel.
Symptomen
Uiteraard is het goed om na een klap tegen je hoofd, of een val, de huisarts te raadplegen. Hier zijn enkele kenmerken waaraan je een zware hersenschudding kunt herkennen:
- Symptomen van een zware hersenschudding:
- Hoofdpijn: Intense hoofdpijn na een klap op het hoofd kan wijzen op een zware hersenschudding.
- Duizeligheid: Een aanhoudend gevoel van duizeligheid kan ook een teken zijn.
- Misselijkheid of braken: Deze symptomen kunnen optreden na een ernstige botsing.
- Verminderd gezichtsvermogen: Wazig zien of problemen met scherpstellen.
- Geheugen- en concentratieproblemen: Moeite met denken en concentreren.
- Verwardheid en angst: Emotionele veranderingen kunnen voorkomen.
- Onduidelijke spraak: Moeite hebben met praten.
- Vreemde oogbewegingen: Ongebruikelijke oogbewegingen kunnen optreden.
Bij twijfel over herstel of ernstige symptomen is het raadzaam om altijd een arts te raadplegen.
Er kan sprake zijn van een hersenschudding bij de volgende klachten:
• misselijkheid en braakneigingen;
• hoofdpijn;
• kort geheugenverlies en sufheid;
• kort verlies van het bewustzijn (maximaal vijftien minuten).
Bel in ieder geval een arts als het slachtoffer:
• niet reageert;
• wegdraaiende ogen heeft of klaagt over slecht zien;
• stuiptrekkingen heeft;
• bewusteloos is;
• versuft en in de war blijft.
Quinten Timber
In onderstaande video hoor je meer over het hersenletsel van Quinten Timber
Lees ook: last van spierpijn maar niet gesport? Hier komt het door
Tip van de redactie
De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Fitbit Versa 3
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES