Placeholder

Is een derde keizersnede te belastend?

Vraag: Mijn man en ik hebben altijd gedroomd van een groot gezin. Ik ben nu 34 en we hebben inmiddels drie kinderen. De jongste twee zijn met een keizersnede geboren. Nu willen we dolgraag nog een kindje, maar mijn gynaecoloog zegt dat dat niet verstandig is, omdat een derde keizersnede voor mijn lichaam te belastend zou zijn. Klopt dit? T.G., ZIERIKZEE

Gynaecoloog Lucie Ribbert: 'Ik denk dat je gynaecoloog je heeft willen waarschuwen voor de eventuele risico’s van een derde keizersnede. In feite zijn er verschillende risico’s. Ik zal proberen deze te verduidelijken.

Er zijn risico’s die direct worden veroorzaakt door de keizersnede, zoals bepaalde infecties of een longembolie. Gelukkig is de sterfte van moeders in Nederland door een bevalling erg laag. Ook na een keizersnede. Daarnaast zijn er de risico’s die worden veroorzaakt door het litteken in de baarmoeder van een eerdere keizersnede.

Het litteken kan op twee manieren problemen veroorzaken. Ten eerste is het litteken een zwakke plek in de baarmoeder. Als je na een eerdere keizersnede vaginaal bevalt, is er een kleine kans dat het litteken scheurt. Deze kans is ongeveer één procent. Daarom moet een vrouw die eerder een keizersnede heeft ondergaan in het ziekenhuis bevallen. Tijdens de bevalling zullen dan continu de weeën en de hartslag van de baby worden gemeten, zodat kan worden opgemerkt als het litteken de neiging heeft te scheuren.

Ten tweede kan het litteken in de baarmoeder een foute ligging van de placenta(moederkoek) veroorzaken. De placenta ligt dan voor de uitgang van de baarmoeder,een ‘placenta previa’. De kans daarop neemt toe met het aantal keizersneden: zonder keizersnede is de kans 1:200, na één keizersnede is de kans 1:77 en na twee keizersneden al 1:27. Een placenta previa geeft vaak bloedverlies tijdens de zwangerschap en kan een reden zijn om het kindje eerder (via een keizersnede) te halen. Een placenta previa gaat soms samen met een te diepe ingroei van de placenta in de baarmoederwand, waardoor de placenta ook nog eens vast kan komen te zitten en niet loslaat na de geboorte van het kind. Dit is een ernstige complicatie, waardoor het nodig kan zijn de baarmoeder te verwijderen nadat het kindje is geboren.

Ik kan me voorstellen dat je schrikt van deze informatie. In jouw geval zal de gynaecoloog je als je zwanger zou zijn waarschijnlijk een keizersnede op afspraak adviseren. Daardoor is de kans op het uitscheuren van het litteken kleiner. Ook zal er in je zwangerschap bij de echo worden gekeken waar de placenta ligt. Het is lastig om bij zoiets moois als zwangerschap en geboorte ook over de risico’s voor moeder en kind te praten. Gynaecologen zullen zeggen dat een keizersnede een veilige operatie is, in Nederland en in alle andere westerse landen. Maar er zijn dus risico’s. Een zwangere vrouw met wie een tweede keizersnede wordt besproken, wordt meestal gewezen op de mogelijkheid direct na de geboorte een sterilisatie uit te laten voeren. Dit in de wetenschap dat de risico’s voor moeder en kind snel toenemen na twee keizersneden.'