Voedselfraude
28 februari 2013
Paardenvlees in kant-en-klaar maaltijden waar rundvlees in hoort te zitten, biologische eieren die niet biologisch blijken te zijn. Hoe ontstaan dit soort voedselschandalen?
De afgelopen jaren heeft de Nederlandse Consumentenbond verschillende vormen van voedselfraude ontdekt. Aan veel kipfilet, ham en zalm wordt bijvoorbeeld water toegevoegd zonder dat te vermelden en rond de feestdagen ligt er wel eens wild in de schappen, dat rundvlees blijkt te zijn. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de lijst. Voedselproducenten houden de consumenten voor de gek.
De supermarkt
Veel mensen geven de supermarkt de schuld. Om producten tegen goede prijzen aan te bieden, onderhandelt de supermarkt met voedselproducenten. De supermarkt zegt bijvoorbeeld dat de producent de producten voor een paar procent goedkoper moet leveren, anders stappen ze over naar een ander. Vervolgens stemt de producent in en verwerkt hij paardenvlees in het rundvlees, omdat dat goedkoper is.
Onterecht
Dat supermarkten de schuld krijgen van voedselfraude is niet terecht, vindt de directeur van Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. De producent heeft ook inspraak op de onderhandelingen en paardenvlees gebruiken zonder dat te vermelden, is gewoon fraude.
Productcontroles
Er wordt al uitvoerig gecontroleerd op voedselveiligheid en fraude, maar 30.000 producten voor 100 procent testen dat is gewoon onmogelijk. Met de voedselveiligheid is er op dit moment niks mis, maar het feit dat producenten liegen over de ingrediënten van de producten die ze leveren, is niet acceptabel.
Maatregelen
De Consumentenbond pleit ervoor dat de controle, de capaciteit van de NVWA en de hoogte van de boetes op voedselfraude opnieuw onder de loep worden genomen.
Wat zou volgens jou de beste maatregel tegen voedselfraude zijn?