Wat te doen met kliekjes?
11 januari 2013
Er wordt wereldwijd steeds meer eten verspild. Met deze tips verspil je zo min mogelijk eten.
Wereldwijd wordt er op zijn minst 1,2 miljard ton voedsel weggegooid, maar dat kan oplopen tot 2 miljard ton. Een deel wordt weggegooid omdat groente er bijvoorbeeld niet aantrekkelijk genoeg uitziet om te verkopen. Van het voedsel dat de supermarkt wél bereikt, wordt ongeveer 30 tot 40 procent weggegooid door consumenten.
Dat kan beter
Een alarmerende hoeveelheid belandt dus in de kliko. Overheden, ontwikkelingsorganisaties en organisaties zoals de VN zullen samen moeten werken om de verspilling bij boeren, voedselproducenten, supermarkten en consumenten terug te brengen. (
Je kunt zelf een klein begin maken door overgebleven eten niet te verspillen. We geven een aantal tips.
– Hou je niet van eten invriezen of bewaren, zorg dan dat je beter plant hoeveel je moet koken. Je kunt natuurlijk ook bewust extra koken om in te vriezen.
– Bewaar overgebleven vlees om het de volgende dag als broodbeleg te gebruiken of door een salade te doen.
– Salades bieden sowieso een uitkomst voor veel kliekjes: vlees, groente, pasta. Het kan allemaal door je lunchsalade.
– Vries zo veel mogelijk kliekjes in en doop één dag per week om tot kliekjesdag.
– Gebruik restjes groente om een groentesoep te maken.
– Heb je meerdere kliekjes die net te weinig zijn voor een persoon? Gooi ze samen in een wokpan.
– Verwerk kliekjes in een hartige taart.
– In Het Kliekjeskookboek vind je 101 en recepten gebaseerd op kliekjes. Je kunt het boek voor €13,49 op AKO.nl.
Heb jij nog handige tips voor overgebleven eten? Deel ze met ons?