Placeholder

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld komt vaker voor dan je denkt. Juist omdat het plaatsvindt in de privésfeer, houden slachtoffers het vaak geheim. Wat doe je als je slachtoffer bent, of vermoedt dat iemand anders dat is?

Jaarlijks zijn 1 miljoen mensen slachtoffer van incidenteel huiselijk geweld. Veel van hen houden hun mond. Het geweld valt wel mee. En misschien is het toch de eigen schuld… Ben jij slachtoffer van huiselijk geweld of vermoed je dat iemand in je omgeving dat is? Doorbreek de vicieuze cirkel van geweld. Praat erover met iemand die je vertrouwt of zoek hulp.

Hoe herken je het?
Huiselijk geweld bij anderen is vaak lastig op te merken, omdat het zich afspeelt achter gesloten deuren. Daarnaast is het meer dan slaan en schelden. Het kan ook gaan om psychische mishandeling, bedreigen of stalken. Toch zijn er een aantal signalen.

Een slachtoffer van huiselijk geweld…
Heeft vaak verwondingen zoals blauwe plekken, bijtwonden en kneuzingen en probeert ze eventueel te bedekken met kleding.
Is vaak vermoeid, angstig of depressief.
Wordt vaak door zijn/haar partner vernederd waar anderen bij staan.
Heeft vaak hoofdpijn, maagpijn of andere gezondheidsklachten.
Geeft vaak aan dat hij/zij iets niet mag van de partner.
Mag niet over eigen geld beschikken.
Stelt afspraken uit en zegt op het laatste moment af.
Heeft weinig contacten buitenhuis.
Vertelt tegenstrijdige verhalen over de partner of familie.

Wat kan ik doen?
Huiselijk geweld stop niet vanzelf. Twijfel daarom niet om iets te doen. Je kunt het Steunpunt Huiselijk Geweld (0900 – 126 26 26) bellen, of je slachtoffer, geweldpleger of omstander bent, maakt niet uit. Het Steunpunt geeft advies, maar kan ook doorverwijzen naar opvang of een hulpverlener. Voor deskundig advies over kindermishandeling kun je contact opnemen met het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) via 0900 -123 1230. Beide telefoonnummers worden afgeschermd op je telefoonrekening.

Kijk voor meer informatie ook op http://www.vooreenveiligthuis.nl