stotteren

Wereldstotterdag

Een op de 100 Nederlanders kampt met stotterproblemen. Hier wat tips voor stotteraars en mensen die meer willen weten over ingesprek zijn met een stotteraar.

Bewustwording
Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat stotteren meer problemen meebrengt dan het zichtbare deel van stotteren. Je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van angst om te spreken, schaamte, het vermijden van bepaalde woorden.

In gesprek met een stotteraar
Probeer je in gesprek met een stotteraar zo gewoon mogelijk te gedragen. Spreek normaal, kijk iemand aan en maak zijn of haar zinnen niet af als diegene daar nooit om gevraagd heeft.

Tips tegen stotteren
Hoe kun je er het best mee omgaan?

  • Wees niet continu in gevecht met jezelf. Stotteren is heel vervelend, maar probeer ervoor te zorgen dat stotteren niet het middelpunt van je leven wordt.
  • Probeer van tevoren te bedenken wat je wilt zeggen.
  • Er zit geen tijdsdruk op je verhaal. Probeer rustig te spreken.
  • Let op je ademhaling.
  • Als je het fijn vindt, kun je van tevoren aankondigen dat je af en toe stottert.
  • Let eens op in welke situaties je begint te stotteren. Wanneer je je daarvan bewust bent, kun je eraan werken om in die situaties beter met stotteren om te gaan.
  • Tot slot kun je jezelf technieken aanwennen waardoor je het sotteren kunt minderen. Een logopedist kan je daarbij helpen.

Del Ferro
Eén van de methodes die helpt tegen stotteren, is de Del Ferro methode. Tijdens deze cursus worden verschillende aspecten van stotteren behandeld. Het opbouwen van zelfvertrouwen, ontspannings- en ademhalingsoefeningen, maar ook praktische zaken zoals telefoneren, articuleren en harop lezen zijn onderdeel van het programma. Ingrid Del Ferro: ‘Je hoeft geen cursus te volgen als je stottert. Een cursus is alleen raadzaam wanneer je een probleem hebt met het stotteren!’

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Princess smartkachel van glas

Princess Kachel Ad
Shop