Placeholder

Zwangere vrouwen oneerlijk behandeld op werk

Schokkend: één op de drie zwangere vrouwen voelt zich niet fatsoenlijk behandeld op het werk.

Uit onderzoek van het Ierse Economic and Social Research Institute onder 2300 moeders blijkt dat vrouwen meer dan eens problemen krijgen op het werk wanneer ze zwanger blijken te zijn. Vijf procent van de vrouwen werd zelfs zo slecht behandeld dat ze haar werk moest opgeven.

Bang voor reacties
Zo geeft meer dan een kwart van de respondenten aan bang te zijn geweest voor de reactie van de baas en collega’s, wanneer ze ’t zwangerschapsnieuws wilden vertellen. Ook het zwangerschapsverlof en de reacties van collega’s bij terugkomst zorgen bij veel vrouwen voor problemen.

Lees ook: intimidatie en discriminatie op de werkvloer >

Regels op een rij
Zit jij ook in zo’n vervelende situatie? Bij deze wat ‘weetjes’ die mogelijk kunnen helpen:

– Je hoeft tijdens een sollicitatiegesprek níet verplicht te vertellen dat je plannen hebt voor gezinsuitbreiding of al zwanger bent.
– Een zwangerschap mag een contractverlenging niet in de weg staan
– Volgens de wet ben je verplicht je baas minimaal drie weken voor de ingangsdatum van je zwangerschapsverlof in te lichten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid adviseert na drie maanden te vertellen dat je zwanger bent.
– In Nederland mag je zestien weken zwangerschapsverlof opnemen. De baas mag bovendien niet bepalen wanneer jouw zwangerschapsverlof ingaat. Wel moet hij of zij jou gedurende die zestien weken 100 procent salaris uitkeren.
– In Nederland krijgt de man twee dagen vrij van werk om bij z’n vrouw en pasgeboren telg te zijn.

Meer over zwangerschap op de werkvloer >


(