Kortere wachttijden a.u.b.!
6 januari 2011
Wachttijden in het ziekenhuis of voor een operatie; er is bijna geen groter probleem in de Nederlandse zorg.
Daarom worden al jaren de koppen bij elkaar gestoken voor een mogelijke oplossing. Helaas worden de wachttijden nog altijd niet korter en met de toenemende vergrijzing in Nederland wordt het er niet beter op. De volgende generatie komt in de zorg namelijk zo’n schamele 450.000 mensen tekort.
Onbenutte operatiekamers
Waarom de wachttijden zo oplopen? Voor een behandeling of operatie moet je in het ene ziekenhuis zeven weken wachten, terwijl er in een ander ziekenhuis binnen drie weken ruimte is. Het ziekenhuis dat de patiënt confronteert met een lange wachttijd zal echter niet snel adviseren om bij het andere ziekenhuis aan te kloppen. Op deze manier stapelen de wachttijden zich op, terwijl er in andere ziekenhuizen operatiekamers niet volledig benut worden.
Heb jij de GezondheidsRisicoTest al gedaan? >
Wachttijdbemiddeling
Zonder hier iets aan te doen zullen de wachttijden in de zorg nog langer worden. Maar er is een oplossing: wachttijdbemiddeling. Het werkt als volgt: zorgverzekeraar Menzis inventariseert op welk moment er waar operatiekamers beschikbaar zijn en speelt daar dan direct op in. Zo wordt de capaciteit van de ziekenhuizen efficiënter benut en worden patiënten eerder geholpen.
Volgens zorgverzekeraar Menzis leidt deze aanpak direct tot resultaat met zo’n 42 dagen winst. Menzis biedt deze kosteloze wachttijdbemiddeling sinds kort voor iedereen aan; dus ook aan niet-klanten.
Meer weten? www.menzis.nl.