15 Juni Dag Tegen Ouderenmishandeling

Landelijke themadag ouderenmishandeling

Vandaag, 15 juni, is het Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling is niet altijd duidelijk zichtbaar. Toch heb je soms het idee dat er iets niet klopt. Maak je je zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen. Je kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Want door je zorgen bespreekbaar te maken kun je soms al een belangrijk verschil maken.

De gevolgen van ouderenmishandeling stoppen vaak niet . Slachtoffers ervaren regelmatig psychische problemen, maar durven niet altijd aan de bel te trekken. Daardoor kunnen ze in een sociaal isolement belanden of ervaren zulke ernstige problemen dat sprake is van psychisch lijden. Hoogste tijd dus voor aandacht voor dit probleem.

Wanneer is er sprake van ouderenmishandeling?

Bij ouderenmishandeling doet iemand iets waardoor de oudere persoon lijdt. Lichamelijke mishandeling is het meest bekend, zoals slaan en schoppen. Maar ook geestelijke mishandeling, zoals schelden of dreigen met geweld, en seksuele mishandeling komen voor.

Bij verwaarlozing wordt de oudere niet goed verzorgd of krijgt te weinig eten. En wanneer anderen zonder toestemming geld of spullen gebruiken van de oudere, noemen we dat financieel misbruik. Ook dat zijn vormen van ouderenmishandeling. Financieel misbruik komt het vaakst voor. 

Meestal is de oudere afhankelijk van de persoon die hen slecht behandelt. Ouderenmishandeling kan gebeuren in huiselijke kring, zoals door de partner, familieleden of vrienden. Maar ook in de zorg komt ouderenmishandeling voor. Alle huiselijk geweld is strafbaar.

Lees ook: tekenen dat je relatie voorbij is

Training

ANBO-PCOB geeft hun consulenten die bij mensen thuis op bezoek gaan, een training in het herkennen van ouderenmishandeling. Die mishandeling kan vele vormen hebben: fysiek of verbaal geweld, pesten, verwaarlozing of financiële uitbuiting.

Financieel misbruik

Bij financieel misbruik gaat het meestal om diefstal van geld, sieraden of goederen en misbruik van iemands pinpas. Financieel misbruik gebeurt op allerlei manieren en gaat vaak geleidelijk. Het begint met bijvoorbeeld met het pinnen van 10 euro extra als er boodschappen worden gedaan en dat bedrag wordt steeds hoger. Soms is het zo extreem dat iemand een oudere zo ver krijgt dat ze samen naar de notaris gaan om het testament te veranderen.

Aangifte doen

Veel slachtoffers vertellen er uit zichzelf niet over en doen geen aangifte bij de politie. Ze schamen zich dat het hun overkomt. Bovendien zijn ze vaak afhankelijk van degene die ze misbruikt. Zo blijft financieel misbruik vaak ‘onder de radar,’ aldus een woordvoerder van ANBO-PCOB. De ouderenorganisatie probeert mensen zoveel mogelijk bewust te maken van vormen van ouderenmishandeling en financieel misbruik en dit aan te kaarten of te melden.

Kijk voor meer informatie, belangrijke feiten en hulpmogelijkheden op: Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Tip

In Elke familie heeft een verhaal geeft Julia Samuel inzicht in hoe diepgaand we zijn beïnvloed door onze familie – inclusief grootouders, broertjes en zusjes – en laat ze zien hoe familieleden samen problemen kunnen oplossen. Haar twaalf regels voor familiegeluk bieden handvatten om zelf een beter familielid te worden. Voor meer informatie klik op onderstaande button.


BRON: Margriet, Ikvermoedhuiselijkgeweld

BEELD GETTY IMAGES

 

Julia Samuel