Central Heating Problems. Sad African American Woman Wrapped In Blanket Sitting Near Radiator At Home Holding With Cup Of Tea, Trying To Keep Warm In Cold Apartment

Winterdip: dit is wat je er tegen kunt doen

De winter is voor velen een seizoen van gezelligheid, sneeuw en feestdagen. Voor anderen kan de lange, donkere periode echter een flinke deuk in hun energie en stemming veroorzaken, wat vaak leidt tot een winterdip.

Een winterdip kan zich op verschillende manieren uiten. Zo ben je naast vermoeid vaak ook somber, heb je een verhoogde eetlust en verminderde concentratie. Gelukkig zijn er manieren om hier mee om te gaan.

Hoe herken je een winterdip?

Een winterdip wordt gekenmerkt door symptomen die vaak terugkomen tijdens de donkere maanden van het jaar. Veelvoorkomende tekenen zijn:

Vermoeidheid en slaperigheid: Je voelt je overdag lusteloos, zelfs als je genoeg hebt geslapen.
Sombere stemming: Je hebt vaker last van neerslachtigheid, prikkelbaarheid of een gebrek aan energie. En van de grijze wolken zal je stemming niet bepaald een boost krijgen.
Verhoogde eetlust: Vooral trek in koolhydraatrijk voedsel, wat kan leiden tot gewichtstoename.
Minder motivatie: Je hebt weinig zin in sociale activiteiten of werk, en je voelt je minder productief.
Concentratieproblemen: Het kan moeilijker zijn om je te focussen of helder na te denken.

Lees ook: Waarom word je slaperig van hitte?

Wat kun je tegen een winterdip doen?

Meer daglicht opzoeken: Ga overdag naar buiten, vooral in de ochtend. Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, wat je stemming verbetert. Zorg daarnaast ook voor meer natuurlijke licht in je huis en op je werkplek.

Blijf bewegen: Regelmatige beweging, zoals wandelen of sporten, helpt tegen vermoeidheid en verbetert je stemming.

Gezonde voeding: Kies voor een gevarieerd dieet met voldoende vitaminen en mineralen, zoals vitamine D. Supplementen kunnen ook helpen als je weinig zonlicht krijgt.

Structuur en ontspanning: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan. Zorg er ook voor dat je je maaltijden zoveel mogelijk op vaste tijden eet. Probeer een dus vast dagritme te behouden en neem tijd voor ontspanning, zoals yoga of meditatie. Het kan ook helpen om je dag van tevoren te plannen

Sociale activiteiten: Zoek contact met vrienden of familie, ook al heb je er weinig zin in. Sociale interacties kunnen een positieve invloed hebben op je stemming.

Senior Woman Doing Yoga Inside Home

Lees ook: 3 yoga oefeningen om beter te slapen

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES

Bron: MentaalVitaal