Pleased European Girl Drinking Tea On Sofa In Cold Day. Indoor Portrait Of Pretty Smiling Woman Sitting On Couch With Purple Blanket..

7 Tips voor koukleumen: zo blijf je warm in de koude dagen

Met de voelbare daling van de temperaturen in de herfst grijpen velen van ons al snel naar een warme trui. Hier zijn 7 tips om lekker warm te blijven.

De dagen worden kouder en korter, en voor wie snel last heeft van de kou kan dit behoorlijk ongemakkelijk zijn. Of het nu een frisse herfstdag is of de winter eraan komt, met deze tips blijft een koukleum lekker warm, zelfs wanneer de kou toeslaat.

Vrouwen hebben het vaker koud dan mannen, deels door oestrogeen, een hormoon dat invloed heeft op de lichaamstemperatuur. Vooral tijdens de menstruatie kan dit merkbaar zijn, omdat je lichaam dan iets kouder is. 1 graad om precies te zijn. Maar temperatuurverschillen worden niet alleen door hormonen bepaald; ook factoren als gewicht, lengte, leeftijd, leefstijl en voeding spelen een rol. Heb jij het snel koud? Dan kunnen deze 7 tips helpen om je lekker warm te houden!

1. Groenten en specerijen

Groenten zoals pompoen, zoete aardappel en wortelen hebben een verwarmend effect op je lichaam. Specerijen zoals gember, kaneel en kurkuma stimuleren de bloedsomloop en helpen je lichaam warm te blijven van binnenuit. Voeg ze toe aan je maaltijden voor een extra boost van warmte.

Lees ook: Canja: Kaapverdische kippensoep perfect tegen verkoudheid

2. Warmteplekken aanpakken

Zorg ervoor dat je de plekken die snel warmte verliezen, zoals je hoofd, handen en voeten, goed beschermt. Een wollen muts, warme handschoenen en dikke sokken helpen enorm.

3. Kleed je in lagen

Het dragen van meerdere lagen kleding zorgt ervoor dat je warmte vast kunt houden en je lichaam beter geïsoleerd blijft. Zo kan je ook gemakkelijker een laag uittrekken wanneer je te warm wordt.

4. Masseer je voeten

Je voeten masseren stimuleert de doorbloeding, wat essentieel is om je lichaam warm te houden. Door een betere bloedcirculatie krijg je het overal in je lichaam sneller warm, omdat het bloed efficiënter door je lichaam stroomt en warmte verspreidt.

Asian Woman Has Plantar Fasciitis

Lees ook: 10 dingen die je herkent als je een koukleum bent

5. Drink warme dranken

Een warme kop thee, koffie of chocolademelk helpt niet alleen om je van binnenuit op te warmen, maar geeft je ook een comfortabel en knus gevoel. Vermijd alcohol, want dat kan juist je lichaamstemperatuur verlagen. Let er ook op dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt, omdat dat de bloedsomloop juist kan vertragen.

Happy Woman Enjoying Cup Of Warm Tea By The Window.

6. Zorg voor beweging

Beweging is een geweldige manier om je bloedcirculatie te verbeteren en jezelf op te warmen. Vooral als je een koukleum bent. Zorg voor voldoende beweging, bij voorkeur buiten. Een korte wandeling, vaker de fiets nemen of wat rek- en strekoefeningen kunnen al helpen om je weer warm te voelen.

7. Verbeter je slaap

Een slechte nachtrust kan ervoor zorgen dat je het sneller koud hebt, omdat je lichaamstemperatuur tijdens je slaap daalt. Zorg voor een goed slaapritme en voldoende rust, zodat je lichaam zijn innerlijke thermostaat beter kan reguleren.

Met deze tips hoef je niet langer te bibberen tijdens koude dagen!

Lees ook: Dit broccolisoep recept is perfect voor koude dagen

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES