bloeddruk

Alles wat je moet weten over je bloeddruk

Het hebben van een hoge of lage bloeddruk is heel vervelend. Het is dan ook belangrijk om je bloeddruk op een gezond niveau te houden. Maar wat is een gezonde bloeddruk? En heb je hier zelf invloed op?

Bloeddruk

Schommelt je bloeddruk en wil je dit laten nakijken bij de huisarts? Dan is het fijn om te weten waar hij of zij het precies over heeft. Je bloeddruk is de kracht waarmee je bloed tegen de wanden van je slagaders duwt terwijl het door je lichaam stroomt. Deze druk bestaat uit twee getallen: de bovendruk (systolische druk) en de onderdruk (diastolische druk). De systolische druk meet de druk in je bloedvaten wanneer je hart samentrekt en je bloed rondpompt, terwijl de diastolische meet wat de druk is wanneer je hart tussen de slagen door rust.

Wat is een ‘normale’ bloeddruk?

Je spreekt van een normale, gezonde bloeddruk als de bovendruk onder de 120 is en de onderdruk niet hoger is dan 80. Maar kan hiervan afwijken door bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, beweging en stress. Het kan fijn zijn om regelmatig je bloeddruk te (laten) meten zodat je weet of deze op gezond niveau blijft.

Lees ook: ‘Welke bloeddruk hoort bij welke leeftijd?’

Wanneer trek je aan de bel?

Bij een hoge bloeddruk is het belangrijk dat je een gezond dieet volgt en regelmatig beweegt. Dit kan namelijk een belangrijke risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of beroerte. Bij een extreem hoge druk, kan een arts eventueel medicatie voorschrijven.

Een lage bloeddruk wordt vaak als minder gevaarlijk gezien dan een hoge. Toch kunnen de klachten heel vervelend zijn: duizeligheid, flauwvallen of vermoeidheid. Als je vaak last hebt van een lage bloeddruk en dit je beperkt in je dagelijks leven, is het verstandig om langs te gaan bij je huisarts en dit te bespreken.

Lees ook: ‘De beste tips voor een gezonde levensstijl’