quinoa

Ontdek de voordelen van quinoa en de lekkerste combinaties met deze ‘superfood’

De afgelopen jaren is quinoa razend populair geworden en dat is niet zonder reden. Dit superfood is rijk aan proteïnen, ijzer en vitamines, wat het een uitstekende keuze maakt voor een gezond dieet. Maar quinoa biedt nog veel meer voordelen dan alleen de essentiële voedingsstoffen die het bevat.

Quinoa is een veelzijdig ingrediënt dat in tal van gerechten past. Maar wat maakt quinoa zo gezond? Laten we eerst eens kijken naar twee heerlijke schotels waarin quinoa perfect tot zijn recht komt, gevolgd door de voordelen van dit voedzame superfood.

Voor alle gerechten is het belangrijk om de quinoa goed af te spoelen onder koud water. Breng 2 kopjes water of bouillon aan de kook en voeg de quinoa toe. Laat het geheel op een laag vuur ongeveer 15 minuten sudderen totdat de quinoa al het vocht heeft opgenomen. Haal de pan van het vuur en laat de quinoa afkoelen.

Quinoasalade met groenten en feta:

Ingrediënten: Gekookte quinoa, cherrytomaatjes, komkommer, rode ui, paprika, feta kaas, olijfolie, citroensap, en verse kruiden zoals peterselie of munt.

Bereiding: Meng de gekookte quinoa met in stukjes gesneden groenten en verkruimelde feta kaas. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, zout, en peper, en meng deze door de salade. Garneer met verse kruiden voor een frisse en smaakvolle maaltijd. Dit gerecht is ideaal als een lichte lunch of als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd.

Lunch Bowl Of Quinoa Tricolore, Chard, Avocado, Carrot Spaghetti, Tomatoes And Feta

Quinoasalade met kip:

Ingrediënten: Gekookte quinoa, kipfilet, komkommer in blokjes gesneden, 1 handvol cherrytomaatjes, avocado in blokjes gesneden, 2 handjes spinazie of rucola, 2 eetlepels olijfolie, citroensap, 1 theelepel honing, zout en peper naar smaak.

Bereiding: Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Breng de kipfilets op smaak met zout en peper en bak ze in de pan tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 6-8 minuten per kant. Laat de kip even rusten en snijd deze daarna in dunne plakjes.

Meng de afgekoelde quinoa met de komkommer, cherrytomaatjes, avocado, en spinazie of rucola in een grote kom. Maak dan nu de dressing. In een klein kommetje, meng je de olijfolie, citroensap, honing, zout en peper. Giet de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar. Voeg de gesneden kip toe aan de salade en serveer direct. Geniet van deze heerlijke voedzame quinoasalade met kip!

Fresh Quinoa Tabbouleh Salad With Grilled Chicken

Lees ook: 4 manieren om een halve avocado te bewaren

Gezondheidsvoordelen van Quinoa:

  1. Compleet Eiwit: Quinoa staat bekend als een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam niet zelf kan produceren. Dit maakt het een waardevolle eiwitbron, vooral voor vegetariërs en veganisten.
  2. Vezelrijk: Het is een uitstekende bron van vezels, wat helpt bij een gezonde spijsvertering. Vezels dragen bij aan een gezonde darmflora, helpen constipatie te voorkomen en kunnen bijdragen aan een beter cholesterolgehalte.
  3. Glutenvrij: Quinoa is van nature glutenvrij, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie. Het kan een veelzijdig alternatief zijn voor granen die gluten bevatten.
  4. Antioxidanten: Deze zaadjes bevatten krachtige antioxidanten, zoals quercetine en kaempferol, die helpen om vrije radicalen te bestrijden en het risico op chronische ziekten te verminderen.
  5. Mineralen: Naast ijzer bevat quinoa ook andere belangrijke mineralen zoals magnesium, zink en kalium. Magnesium speelt een rol bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam, terwijl kalium essentieel is voor het handhaven van een gezonde bloeddruk.
  6. Ondersteunt Gewichtsbeheersing: De combinatie van eiwitten en vezels in quinoa kan bijdragen aan een verzadigd gevoel, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing door overeten te voorkomen.
  7. Stabiele Bloedsuikerspiegel: Quinoa heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel geleidelijker verhoogt in vergelijking met andere koolhydraatbronnen. Dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes of insulineresistentie.
  8. Ondersteunt Botgezondheid: Het hoge gehalte aan magnesium in quinoa helpt bij het behoud van sterke botten en kan bijdragen aan een verminderd risico op osteoporose.
  9. Energieboost: De combinatie van complexe koolhydraten en eiwitten in quinoa levert langdurige energie, waardoor het een uitstekende keuze is voor een ontbijt of een maaltijd vóór of na een training.
  10. Veelzijdigheid: Quinoa is ongelooflijk veelzijdig en kan in verschillende gerechten worden verwerkt, van salades en soepen tot ontbijtgranen en bijgerechten, wat het gemakkelijk maakt om in je dieet op te nemen.

Met al deze voordelen is het duidelijk waarom quinoa zo’n populaire keuze is geworden. Of je nu je eiwitinname wilt verhogen, je spijsvertering wilt verbeteren, of gewoon op zoek bent naar een voedzaam alternatief voor andere granen, quinoa is een uitstekende keuze voor een gezond en gebalanceerd dieet.

Lees ook: Zoete aardappel: superfood of niet?

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTYIMAGES