5 dingen die je moet weten over een longontsteking
14 mei 2024
Elk jaar krijgen ruim 270.000 mensen een longontsteking. Vooral voor kwetsbare groepen mensen, zoals ouderen, chronisch zieken of hele jonge kinderen is longontsteking gevaarlijk.
Een longontsteking is een infectie van de longblaasjes en het omliggende weefsel, meestal veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Het kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder hoesten, koorts, kortademigheid, pijn op de borst en vermoeidheid. Ernstige gevallen van longontsteking kunnen leiden tot complicaties en zelfs levensbedreigend zijn, vooral bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. De behandeling kan antibiotica, antivirale medicijnen of antischimmelmiddelen omvatten, afhankelijk van de oorzaak van de infectie.
Bij een longontsteking is het longweefsel ontstoken. Meestal is het een ontsteking die door een bacterie wordt veroorzaakt, met als belangrijkste veroorzaker de pneumokok. Dat is een bacterie die van buitenaf het lichaam inkomt via je neus of keel. Als die pneumokok vervolgens in je longen terechtkomt, kan die zich – als je ‘m niet zelf hebt uitgehoest – vermenigvuldigen en zo een ontsteking veroorzaken.
1. wat zijn de symptomen van een longontsteking?
Bij een longontsteking horen een of meer van de volgende klachten:
- snelle, oppervlakkige ademhaling
- pijn in de borstkas
- koorts
- slijm
- bloed ophoesten
Je wordt bij een longontsteking meestal plotseling heel ziek. Je voelt je rillerig, krijgt koorts en je hoest waarbij je veel slijm produceert. Als je longvlies ontstoken is, krijg je pijn op de borst die erger wordt door hoesten, ademhalen of bewegen. Je krijgt het soms ook benauwd omdat ademhalen lastig is.
2. wat kun je doen tegen een long ontsteking?
Als je denkt dat je een longontsteking hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Alleen een arts kan een juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Als de longontsteking door een bacterie is veroorzaakt, kan dat behandeld worden met antibiotica. Omdat niet altijd duidelijk is waardoor de longontsteking is veroorzaakt krijg je soms voor de zekerheid antibiotica.
Lees ook: het is nooit te laat om te stoppen met roken
3. Kan het vanzelf overgaan?
In sommige gevallen kan een longontsteking vanzelf overgaan, vooral als het veroorzaakt wordt door een virale infectie en het immuunsysteem van het lichaam in staat is om de infectie te bestrijden. Echter, dit is niet altijd het geval, en het vertrouwen op het lichaam om de infectie op eigen kracht te bestrijden kan riskant zijn, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of andere gezondheidsproblemen.
Het is belangrijk te weten dat een longontsteking ernstige complicaties kan veroorzaken en zelfs levensbedreigend kan zijn als het onbehandeld blijft. Daarom is het altijd raadzaam om medische hulp te zoeken als je symptomen van een longontsteking ervaart, zoals aanhoudende hoest, koorts, kortademigheid of pijn op de borst.
4. Hoe lang duurt het herstel?
Milde gevallen van longontsteking kunnen doorgaans sneller herstellen, mogelijk binnen één tot drie weken met de juiste behandeling en rust. Ernstigere gevallen, vooral die waarbij ziekenhuisopname nodig is, kunnen langer duren om volledig te herstellen, soms enkele weken tot zelfs maanden.
5. Is het besmettelijk?
Ja, longontsteking kan besmettelijk zijn, afhankelijk van de oorzaak ervan.
Virale longontstekingen, zoals die veroorzaakt door het griepvirus of het respiratoir syncytieel virus (RSV), kunnen zeer besmettelijk zijn en zich gemakkelijk verspreiden van persoon tot persoon via druppeltjes die worden uitgestoten tijdens hoesten, niezen of praten.
Bacteriële longontstekingen kunnen ook besmettelijk zijn, maar meestal zijn ze minder besmettelijk dan virale infecties. Bacteriële longontstekingen worden meestal veroorzaakt door bacteriën zoals Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, of Staphylococcus aureus.
Om de verspreiding van longontsteking te voorkomen, is goede hygiëne belangrijk, zoals regelmatig je handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog, en vermijden van nauw contact met mensen die ziek zijn. Daarnaast kan vaccinatie tegen bepaalde ziekteverwekkers, zoals het griepvirus en pneumokokken, helpen om het risico op longontsteking te verminderen.
Meer patiënten met longontsteking
Sinds augustus 2023 komen er geleidelijk aan meer patiënten met longontsteking bij de huisarts dan in eerdere jaren. Vooral de stijging van longontstekingen bij kinderen in de leeftijd van 5-14 jaar valt op. De stijging was niet eerder zo groot. Om beter zicht te krijgen op de oorzaak van de longontstekingen gaat het Nivel huisartsen vragen extra keel- en neusmonsters op te sturen naar het RIVM.
Lees ook: 5 vragen die de huisarts vaak stelt
Tip van de redactie
Ontdek met Reboot je gezondheid hoe je in 24 uur gezonder kunt worden door bewuste dagelijkse keuzes. Van natuurlijke huidverzorging tot seizoensgebonden fruit, dit boek is een schat aan tips voor een gezonde leefstijl. Voor meer informatie klik op onderstaande button.
Reboot je gezondheid in 24 uur
TEKST MANON DAELMANS
BEELD GETTYIMAGES