Energie

6 tips voor meer energie

Van puf naar power: meer energie zouden we allemaal wel eens willen. Hopelijk bereik je dat met deze tips.

In de ideale wereld spring je vol energie je bed uit om de hele dag moeiteloos door te komen. En ja, dat ís mogelijk. 6 tips om je energieniveau mee op te krikken.

1. Drink geen (of minder) alcohol

Van ’s avonds nog een wijntje drinken, kun je lekker slaperig worden. Goed voor je nachtrust en dus voor je energieniveau, zou je zeggen. Toch is een slaapmutsje juist geen goed idee. Integendeel. Zodra de alcohol tijdens je slaap door je lichaam wordt verwerkt, ontwaakt je brein. Dit kan ervoor zorgen dat je meerdere malen per nacht wakker wordt, of zelfs nachtmerries krijgt.

Volgens onderzoek van de University of Michigan Alcohol Research Center slapen (zware) drinkers minder goed dan niet-drinkers en is die slaap bovendien van mindere kwaliteit. Door de alcohol moet je ’s nachts vaak plassen, wat natuurlijk ook niet helpt. Wil je uitgerust wakker worden? Beperk dan je alcohol- gebruik of stop er (tijdelijk) helemaal mee.

2. Beweeg (ook als je geen puf hebt)

Als je weinig energie hebt, is sporten wel het laatste waar je zin in hebt. Toch is bewegen juist een effectieve manier om je energieniveau te verhogen, blijkt onder andere uit onderzoek van de Mayo Clinic. Sporten verhoogt je hartslag en je bloedcirculatie. Hierdoor worden zuurstof en voedingsstoffen sneller naar je spieren en andere weefsels getransporteerd. Je cellen gaan effectiever werken, wat leidt tot meer energie. 

Daarnaast stimuleert beweging de afgifte van endorfine. Dit ‘gelukshormoon’ zorgt voor het frisse en energieke gevoel na een work-out. Bonus: als je regelmatig traint, worden je spieren sterker. En sterke spieren hoeven minder hard te werken bij dagelijkse taken, zodat je minder snel moe bent. Dus ook al heb je geen zin, sleep jezelf toch van de bank af en kom in beweging. Leg de lat niet te hoog. Een halfuurtje wandelen of een work-out in je woonkamer tellen ook.

Lees ook: 6 tips voor meer energie door voeding

3. Eet gezond en vezelrijk

Dat voeding een essentiële rol speelt in je energiegevoel, is vast geen verrassing. Eet en drink je veel snelle suikers – frisdrank, snoep, koekjes, witbrood en pasta – dan is de kans groot dat je niet alleen de suikerpieken meekrijgt (een snelle energiestoot), maar vooral ook de dips ervaart. Daardoor krijg je het gevoel dat je laag in je energie zit en wil je het liefst even een dutje doen (vooral na de lunch). Een goed begin is dus om je suikerinname onder de loep te nemen. 

Om de dag energiek door te komen, kun je volgens onderzoekers van Harvard Medical School het beste kiezen voor een gezond dieet dat rijk is aan vezels uit groente, fruit en volle granen. Dit bevordert je spijsvertering, en een goede spijsvertering betekent weer dat je lichaam voedsel efficiënt om kan zetten in energie. Bovendien zijn groente en fruit rijk aan water. En een goed gehydrateerd lichaam functioneert beter en is minder snel moe.

Energie 2

4. Zorg dat je genoeg slaapt

Een deadline die je nog snel moet halen, een laatste aflevering van die spannende Netflix-serie. Er zijn tal van redenen om (structureel) te laat naar bed te gaan, waardoor we dus te weinig slaap krijgen. Terwijl voldoende slaap een voorwaarde is voor meer energie. Ja, het is een open deur, maar toch is dit de eerste stap om te nemen als je je overdag vaak lusteloos, moe en chagrijnig voelt. Hoewel het per persoon verschilt, raden experts aan om ten minste 7 uur per nacht aaneengesloten te slapen om je energielevel én algehele gezondheid een boost te geven. 

Vind je het moeilijk om in slaap te komen? Dan helpt het om ’s avonds een warm (niet te heet!) bad te nemen, een boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren. Wat je in elk geval niet moet doen, is eindeloos op je telefoon scrollen of nog tot laat tv kijken. Maar dat wist je natuurlijk al. Nu alleen ook echt niet meer doen. Daar heb je overdag profijt van.

5. Minder stressen en niet meer piekeren

Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar een kop vol zorgen kan alle energie uit je trekken. Negatief denken over jezelf, voortdurend in dezelfde gedachtecirkels ronddwalen, je zorgen maken: het helpt allemaal niet en kost bakken energie. En in de meeste gevallen lost al dat gepieker en gestress ook helemaal niks op. Je hebt er vooral jezelf mee.

Natuurlijk is het verstandig om ook in periodes van stress en zorgen toch op tijd naar bed te gaan, gezond te eten, en te blijven bewegen. Dat is nou eenmaal de basis. Maar als je ondertussen op je tandvlees loopt, voel je je waarschijnlijk nog steeds best wel ‘blèh’. Wat kan helpen, is een manier vinden waardoor je toch kunt ontspannen en opladen. Voor de een is dat yoga of mediteren. Voor een ander ademhalingsoefeningen doen, muziek maken of wandelen in de natuur. Ontdek waar jij van oplaadt en maak daar ook echt tijd voor in je leven.

Energie 3

6. Leef als een sprinter

Volgens de Amerikaanse sport- wetenschappers Tony Schwartz en Jim Loehr kun je je energie beter managen als je het leven gaat zien als een serie sprints in plaats van een marathon. In hun boek Altijd scherp leggen ze uit hoe dat zit. Een lange- afstandsrenner is mager, bleek en zowel fysiek als mentaal uitgeput. Een sprinter oogt over het algemeen krachtig en vol energie, en is bereid om zichzelf tot het uiterste in te spannen. Klinkt intens? Niet als je er anders naar kijkt. De sprinter heeft namelijk altijd de finish in zicht, stellen Schwartz en Loehr.

Ze gaan er korte tijd helemaal voor, maar daarna is er ook weer alle tijd en ruimte om te ontspannen en op te laden voor de volgende uitdaging. Door je leven (en je dag) te zien als een serie sprints in plaats van een langeafstandsrun, bouw je automatisch periodes van herstel in. Periodes waarin je je batterij weer oplaadt door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan of naar muziek te luisteren. Zo bewaak je je energievoorraad en voorkom je een gebrek eraan.

Energiekillers

Het superheld-syndroom

Nee, je hoeft echt niet alles zelf te doen, je hoeft ook niet altijd voor iedereen klaar te staan en je hoeft niet op elke vraag of uitnodiging ja te zeggen. Nee is ook een antwoord. Het betekent niet meteen dat je asociaal bent. En als je er in je eentje niet uitkomt, ben je niet meteen incompetent. Je mag om hulp vragen.

Vriendschappen die energie vreten

Voel je je altijd helemaal leeg als je die ene vriendin hebt gesproken die alleen maar over zichzelf praat en altijd klaagt? Vraag je dan eens af waarom je eigenlijk nog met haar afspreekt. Misschien heeft die vriendschap haar beste tijd gehad. Of is het tijd voor een andere vorm en dynamiek: niet koffieleuten in een café maar samen iets ondernemen, bijvoorbeeld.

Tip van de redactie:

Ontdek een levensveranderend pad met Eet Beweeg Slaap. Dit boek biedt een krachtige formule voor een betere balans tussen eten, bewegen en slapen, leidend tot meer energie en een gezonder leven. Durf je de uitdaging aan? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST SUUS RUIS
BEELD GETTY IMAGES