Immuunsysteem

Je immuunsysteem sterk eten: zo doe je dat

Vooral in de koude wintermaanden is het fijn om een sterk immuunsysteem te hebben. Daarmee voorkom je een verkoudheid of griep, die in dit seizoen gauw op de loer ligt. Met deze tips eet je je immuunsysteem sterk.

1. Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant dat je lichaam beschermt en onmisbaar is voor een goede weerstand en immuunsysteem. De vitamine zit met name in groente, fruit en aardappelen. Zo zit er in een opscheplepel gekookte spruitjes maar liefst 92 milligram vitamine C en door het eten van een halve paprika krijg je al 90 milligram binnen. Ter vergelijking: 1 sinaasappel bevat 66 milligram vitamine C. De vitamine is oplosbaar in water, dus het beste is om de groente in weinig water en niet te lang te koken. Door de groenten te stomen, blijven de vitaminen beter behouden.

2. Vitamine D

Hoewel zonlicht de belangrijkste bron is van vitamine D, zit het ook in bepaalde voedingsmiddelen, vooral in vette vis, zoals zalm, makreel en haring. In vette vis zitten ook veel omega-3 vetzuren die je lichaam beschermen tegen ontstekingen en dus onmisbaar zijn voor je immuunsysteem. Vitamine D vind je verder in lagere hoeveelheden ook in eieren en vlees. Én wordt het toegevoegd aan halvarine en margarine.

Lees ook: 7 tips om je immuunsysteem een boost te geven

3. Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen zijn niet alleen smaakmakers, maar zijn ook ware weerstandboosters. Zo bevat kurkuma de antioxidant curcumine, dat ontstekingen in je lichaam tegengaat, en ook kaneel zit bomvol ontstekingsremmende antioxidanten die veel goeds doen voor je immuunsysteem. Zit je in de beginfase van een verkoudheid? Voeg dan extra knoflook toe aan je gerecht. Van knoflook is bekend dat het een beginnende verkoudheid kan remmen. Ook een goed idee: gember in je thee. De combinatie van vitamine C en de hoge concentratie antioxidanten in gember maakt het een wondermiddeltje.

4. Gevarieerd eten

Variatie in je voeding is belangrijk om je energiek te voelen en om alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Juist daarom is het goed om met de seizoenen mee te eten en dus elk seizoen nieuwe gerechten te maken. Typische wintergroenten zijn bijvoorbeeld spruitjes, boerenkool en pastinaak – en laten deze nu allemaal vol vitamine C zitten!

Tip van de redactie:

Foodblogger Kevin Tatar (@letskwoowk) biedt je in zijn kookboek Lekker. Gezond. Goedkoop smaakvolle, gezonde en goedkope gerechten die je zonder stress kunt maken. Voor meer info klik op onderstaande button.

TEKST FLEUR BAXMEIJER
BEELD GETTY IMAGES
5 DECEMBER 2023

Kevin Tatar