obsessief

3 signalen dat jouw partner obsessief is

Vertoont jouw partner obsessief gedrag? Laat hij je geen moment met rust en is hij of zij een beetje ’too much’? Dit zijn de eerste signalen.

In gezonde relaties hebben partners af en toe ruzie. Het is belangrijk om af en toe een conflict te hebben omdat het ruimte geeft om dingen te bespreken en te veranderen. Elkaar genoeg ruimte geven, maar elkaar ook vrij laten is het geheim van veel gezonder relaties. Maar wat als je geliefde obsessief wordt? Dit zijn de eerste signalen van ongezond en obsessief gedrag in een liefdesrelatie.

Je partner kan nog maar met één ding bezig zijn

Of het nu een uit de hand gelopen hobby is, een obsessie voor iets of een project? Als je partner alleen nog maar met één ding bezig kan zijn, is dat een teken voor obsessief en ongezond gedrag.

Lees ook: 6 manieren om je serotonine te boosten

Als alles om jou draait

Obsessief en ongezond gedrag herken je ook als je partner gefixeerd op jou raakt, en dan niet op een leuke manier. Wanneer zij of hij voortdurend oude koeien uit de sloot haalt, over dingen van vroeger blijft praten alsof ze net gebeurd zijn. Of wanneer hij of zij voortdurend wil weten wat jij doet en waar je heen gaat.

Als hij of zij zichzelf verliest

Als je partner obsessief bezig is met iets, of jij dat nu bent of een hobbyproject, dan mag dat niet ten koste gaan van persoonlijke verzorging. Als je partner zichzelf verliest in een obsessie en geen oog meer heeft voor hoe hij of zij eruit ziet of geen aandacht meer heeft voor andere vriendschappen, dan is het tijd om dat te bespreken.

Lees ook: Sandra werd mishandeld door haar eigen man en schoonouders

Obsessief gedrag is vaak de uiting van iets anders. Het is niet iets dat door psychologen benoemd is in de beroemde DSM, het handboek met persoonlijkheidsstoornissen. Het is wel iets dat je in liefdesrelaties kunt herkennen en bespreken. Als je al een tijdje bij elkaar bent is het misschien goed om af en toe ene relatie check te doen. Ga een weekend weg of neem wat offline tijd samen. Vertel elkaar wat je dwars zit en luister naar elkaar zonder te gaan bekvechten over wie gelijk heeft.

Tekst Santenl Manon Daelmans, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Narcisme is een bekende en regelmatig voorkomende persoonlijkheidsstoornis. Als partner van een narcist heb je in eerste instantie geen idee dat je met een narcist te maken hebt. Narcisten zijn uitermate charmant en weten hun zwarte kanten goed te verbergen. In Narcisme in relaties krijg je antwoorden op vragen als Waar kun je een narcist aan herkennen? Welke gevolgen heeft dit gedrag voor de relatie? En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Alice Vlottes Daan Wienke