Wordt het de koudste winter in 100 jaar?
10 januari 2024
Een kleine zoektocht met Google leert dat we in Nederland twee keer zo vaak het woord ‘schaatsen’ zoeken als ‘wandelen’ – die andere nationale sport. En gaat het eenmaal vriezen, dan zijn de noren, ijshockey- en kunstschaatsen in no time uitverkocht. Eén dag op natuurijs en de meeste mensen in Nederland zijn al dolgelukkig. Maar waarom is schaatsen zo populair? En kunnen we deze winter schaatsen op natuurijs
Schaatsen op natuurijs
Een kleine zoektocht met Google leert dat we in Nederland twee keer zo vaak het woord ‘schaatsen’ zoeken als ‘wandelen’ – die andere nationale sport. En gaat het eenmaal vriezen, dan zijn de noren, ijshockey- en kunstschaatsen in no time uitverkocht. Maar kunnen we deze winter tochten schaatsen op natuurijs?
Kou en sneeuw
De voorspellingen aan het begin van elke Nederlandse winter wijzen bijna altijd op kou en sneeuw en wie weet, een elfstedentocht. Maar Nederlanders zijn vaak ook al gelukkig als ze maar een paar keer in de winter het ijs op kunnen, zoals nu op de eerste bevroren ijsbanen.
Minder gelukkig zijn de artsen en verplegers op de spoedeisende hulp met al die één-dag-schaatsers. Toen het in februari 2021 een paar dagen flink vroor, belandde er een record aantal van veertigduizend mensen op de SEH. Met gebroken polsen, heupen en schouders. Dat je als kind de snelste op de honderd meter was, betekent niet dat je dat jaren later nog steeds bent. Schaatsen op natuurijs vereist conditie én techniek. En eigenlijk ook goede schaatsen. Want als je ouder wordt, worden je voeten vaak groter waardoor je schaatsen niet altijd meer passen. Om nog maar te zwijgen over de laatste keer dat je ze hebt laten slijpen.
Waar kun je schaatsen?
In warmere winters kun je bij gebrek aan natuurijs ook schaatsen op een kunstijsbaan. Nederland heeft er maar liefst 21. En schaatsen is een fantastische sport om je spieren sterker te maken en om conditie op te bouwen. Je gebruikt bijna elke spier in je lichaam. Niet alleen je beenspieren, maar ook je armen en rugspieren. Het verbetert je conditie en zorgt voor een betere balans en coördinatie.
Lees ook: de 5 geheimen van slanke mensen
Koudste winter in honderd jaar?
Het enige wat niet leuk is aan schaatsen, zijn pijnlijke, koude voeten. Ondernemer Max Wohlgemuth Kitslaar (42) weet er alles van. Hij verheugt zich op de koudste winter in honderd jaar. Hij groeide schaatsend op in de buurt van de Loosdrechtse Plassen. En kreeg schaatsles op de beroemde Jaap Edenbaan in Amsterdam.
Lees ook: waarom wandelen in het bos zo goed voor je is
Pijnlijke en koude voeten tijdens het schaatsen was deel van zijn jeugd. Dat veranderde tijdens een wandeltocht naar Rome. “Ik had van de oppas van mijn kinderen een zak schapenwol meegekregen. Die deelde ik onderweg uit aan iedereen die last van blaren kreeg. En dat hielp geweldig. Zo kwam ik op het idee om die wandelwol als Loperswol te verkopen aan wandelaars.
En toen begon het schaatsseizoen…
Max: ‘Omdat ik van schaatsen en wintersport hou, kwam ik al snel op het idee om die wol als schaatswol te gebruiken. Zeker als je lange tochten maakt is het heel comfortabel om wat wol in je schaats te hebben. Of als je aan het begin van het seizoen je schaatsen nog moet inschaatsen.’
Een van de grootste voordelen van schaatswol is dat het je voeten warm en droog houdt, zelfs tijdens de meest uitdagende winterse omstandigheden. Schaatswol neemt vocht op en houdt je voeten warm, zodat je voeten altijd comfortabel en knus blijven, ongeacht hoe lang je op het ijs bent.
De koudste winter in honderd jaar?
Nu het flink is gaan vriezen, hebben de eerste wetenschappers zich gemeld aan een voorspelling voor winter 2023-2024. Ze voorspellen een lange, koude winter. Al jaren is er een Amerikaanse theorie die beweert dat een warme zomer waarbij het ijs in het noorden sneller smelt voor koudere winters zorgt in lager gelegen gebieden. Maar volgens het KNMI is er geen verband tussen de warmte van de zomer en de kou in de winter.
Lees ook: zo veel kost 5 minuten douchen
Maar terwijl het in Nederland en de Alpen nog flink warm was in september, viel er een record hoeveelheid sneeuw in het Noorden van Zweden en Finland. Eind september viel daar bijna 40 cm sneeuw. Een verstoorde ‘poolwervel‘ zou voor extra kou in het hoge noorden zorgen en ook een voorspeller zijn van een koude winter. De winter-roulette blijft spannend. Maar voor schaatsliefhebbers ziet her er nu goed uit.
Tekst Santenl, beeld GettyImages