wandelcoach

Miranda is wandelcoach: “De natuur maakt je meer open”

Dat wandelen fysiek goed voor je is weten we inmiddels, maar de natuur ingaan voor een wandeling kan ook mentaal iets voor je betekenen. Miranda Verberne is wandelcoach en begeleidt mensen door middel van de natuur. “Het gaat niet om het aantal kilometers, maar om wat je onderweg ziet en voelt.” 

Natuurwandelingen

Miranda is nu wandelcoach, maar werkte lange tijd in het bedrijfsleven, maar maakte een aantal jaar geleden de overstap naar iets anders. Ze is nu eigenaresse van een vakantiehuis en biedt daarnaast – in combinatie met een overnachting – natuurwandelingen aan waarin ze mensen coacht. “Tijdens een intake kletsen we al over een bepaalde vraag die mensen hebben. Zit ik nog wel op mijn plek op mijn werk? Ben ik nog wel bij de juiste partner? Zit ik in een bepaald patroon waar ik niet uitkom? Vanuit die vraag gaan we oefeningen doen tijdens een wandeling, zodat de desbetreffende persoon uiteindelijk zelf ontdekt wat ze eraan kunnen doen.”

Lees ook
6x waarom wandelen in het bos zo goed voor je is

Jezelf openstellen 

Maar wat is de toegevoegde waarde van wandelen tijdens zo’n gesprek? “Door middel van het wandelen is iemand veel eerder bereid zich open te stellen, want het is veel minder confronterend dan in een gesprek recht tegenover elkaar te zitten. Je kijkt wat vaker om je heen of naar beneden. In de natuur is dat veel gemakkelijker.”

Naast dat Miranda tools gebruikt uit de natuur om met elkaar in gesprek te gaan, beginnen ze vaak met stilte. “Heel vaak als mensen bij mij aankomen zitten ze hoog in hun ademhaling. Ze denken: ik moet naar een coach, wat heb ik nou gedaan? Maar als je dan tien minuten niks tegen elkaar zegt en gewoon door het bos loopt, dan zie je dat die hartslag al gaat dalen.” 

Fysiek en mentaal wandelen met de wandelcoach

Miranda denkt dat dat er verschil zit tussen fysiek en mentaal wandelen. “Ik merkte dat ik tijdens een wandeling dat ik vaak bezig was met kletsen en niet met mijn omgeving. Ik liep ook heel snel, maar je leert pas te wandelen en te voelen wanneer je wat langzamer loopt. Een pelgrimstocht is er een goed voorbeeld van. Pelgrims lopen af en toe samen met anderen, maar ook vaak alleen. Wanneer je ze vraagt hoe het was vertellen ze je over de omgeving en wat ze hebben ervaren met hun zintuigen. Dat is een hele andere manier van wandelen dan alleen maar gaan voor de kilometers,” aldus de wandelcoach.

Tekst: Rachel Vieth
Foto: Nina Crebas

Tip van de redactie

Of je nou de Camino, de Vierdaagse of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lopen zonder blaren