6 kamerplanten die nauwelijks water nodig hebben
22 april 2024
Er zijn kamerplanten die kunnen overleven met minimale aandacht. Heb je geen groene vingers, of ben je simpelweg te druk om dagelijks je planten te verzorgen? Geen nood, deze zes kampioenen hebben nauwelijks water nodig om te overleven.
Deze kamerplanten zijn kampioen leven met weinig water. Handig als je geen groene vingers hebt of als je vaak weg bent.
Kamerplanten die nauwelijks water nodig hebben
Lees ook: 3 redenen om een aloë veraplant in huis te nemen
1. Sansevieria (Vrouwentong)
Als eerste hebben we de Sansevieria, beter bekend als de Vrouwentong. Deze plant heeft zijn naam te danken aan zijn lange, puntige bladeren. Verwaarloos deze gerust, hij vindt het prima. In de zomer is eens in de twee weken een slokje water meer dan genoeg en in de winter volstaat eens in de zes weken.
2. Zamioculcas (ZZ Plant)
Vervolgens de Zamioculcas, ook wel de ZZ plant genoemd. Zelfs als je hem wekenlang vergeet water te geven, zal hij niet klagen. Sterker nog, hij floreert in de droogte. Geef je hem te vaak water dan worden de bladeren geel. Omgekeerde wereld, toch?
3. Vetplanten
Vetplanten zijn als de kamelen onder de planten. Ze slaan water op in hun vlezige bladeren en kunnen het maanden uithouden zonder een druppel. Af en toe een plens water geven en hij heeft weer genoeg opslag en jij hebt er geen omkijken naar.
4. Aloë Vera
Aloë Vera is niet alleen makkelijk te onderhouden omdat hij nauwelijks water nodig heeft. Maar de plant heeft ook genezende eigenschappen. Zo kun je er bijvoorbeeld wondjes mee verzorgen. Ben je verbrand? Smeer wat van het sap op de rode plekken ter verkoeling. Een win-win, toch?
5. Cactussen
Geen lijst is compleet zonder de onverwoestbare cactussen. Net als vetplanten, kunnen ze water opslaan en lange perioden van droogte overleven. In de zomer hebben ze net iets meer water nodig, met de nadruk op ‘net’.
6. Dracaena
Last but not least, de dracaena. Ook deze plant heeft nauwelijks water nodig. Daarnaast is hij ook tolerant voor lage lichtniveaus. Je geeft hem pas water als de potgrond droog aanvoelt. In de zomer zal dat iets vaker zijn (zeg eens in de drie weken) dan in de winter.
Lees ook: 5 kamerplanten die je nachtrust verbeteren
Tip van de redactie
Omdat niemand met groene vingers is geboren, is een praktisch how to-tuinboek essentieel om de tuin te creëren die je voor ogen hebt. Een tuin die er het hele jaar rond weelderig bij staat vereist basiskennis. Met dit heldere naslagwerk kunnen alle beginners – of gevorderden die meer willen weten – direct aan de slag. . Voor meer info klik op onderstaande button.
Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker